TIJESNA BITKA

Crna Gora odlučuje: Konačni pad ili 'deveti život' Mila Đukanovića?

02.04.2023 u 07:28

Bionic
Reading

U Crnoj Gori u nedjelju se održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će građani te zemlje birati šefa države između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića.

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 20 sati, dok su prvi (preliminarni) rezultati najavljeni za 21 sat.

Milo Đukanović, aktualni predsjednik Crne Gore, i kandidat njegove Demokratske partije socijalista (DPS), u prvom krugu 19. ožujka osvojio je 35 posto glasova. Tijekom kampanje predstavio se kao proeuropski kandidat, te je Milatovića optuživao da je eksponent velikosrpske politike Aleksandra Vučića.

  • +6
Milo Đukanović ušao u drugi krug predsjedničkih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages

Protukandidat Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad u prvom krugu je osvojio 29 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Bivši je ministar gospodarskog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u kolovozu 2020., na kojima je Đukanovićev DPS prvi puta nakon tri desetljeća izgubio većinu u parlamentu. Izbornu strategiju Milatović je temeljio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura.

  • +3
Jakov Milatović Izvor: Profimedia / Autor: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Uoči drugog kruga Milatovića je podržala većina protukandidata iz prvog kruga izbora, a prije svih Andrija Mandić, čelnik prosrpskog Demokratskog fronta, koji ima 19 posto podrške, i Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je prije dva tjedna podržalo oko 10 posto birača.

Ovi predsjednički izbori su četvrti od obnove crnogorske neovisnosti 2006. i osmi od uvođenja višestranačkog sistema.

Nedjeljne izbore pratit će promatrači misije OESS, Vijeća Europe te promatračka misija Europskog parlamenta, kao i promatrači lokalnih nevladinih udruga.