RADI PROCJENE UTJECAJA NA OKOLIŠ

Ćorić o projektu na Srđu: Ministarstvo je zainteresirana strana u postupku

22.02.2019 u 18:14

Bionic
Reading

O nepravomoćnoj prvostupanjskoj presudi, kojom je odbijeno da se projekt na Srđu iznad Dubrovnika proglasi neprihvatljivim za okoliš, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u petak je rekao kako je to ministarstvo zainteresirana strana u postupku, radi procjene utjecaja na okoliš

Ćorić je rekao da je predstavnik ministarstva na sudu branio poziciju Republike Hrvatske i da tu ne vidi ništa sporno.

Upravni sud u Splitu u petak je donio prvostupanjsku nepravomoćnu presudu kojom je odbijena žalba Zelene akcije, građanske inicijative "Srđ je naš" i Društva arhitekata Dubrovnik da se zahvat projekta izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna, proglasi neprihvatljivim za okoliš. Spomenute organizacije zbog takvog su ishoda najavile žalbu višem sudu.

Ministar Ćorić u petak je bio u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, gdje se sastao s predstavnicima Ekoplusa, udruge Kriznog eko stožera Marišćine i mještanima Općine Viškovo. Nakon toga posjetio je Omišalj na otoku Krku radi sudjelovanja na konferenciji o plutajućem LNG terminalu.

Odgovarajući na pitanje u vezi izostanka Ivane Maletić s liste za Europski parlament, ministar Ćorić je rekao da bi ona, koliko on zna, trebala biti članica Europskog revizorskog suda, da je tu vijest vidio jutros u medijima.

"Ona je sjajan ekonomist, izvrsna političarka, članica HDZ-a, koja, gdje god radila, u ovom slučaju na europskoj razini, može doprinijeti poziciji Hrvatske. Ako je to njena odluka, ja ju pozdravljam, želim joj svako dobro i sreću na toj poziciji", kazao je.

Na pitanje je li to bila njena odluka ili premijera Andreja Plenkovića, Ćorić je odgovorio da je, koliko je shvatio, to bila njezina ideja, a na upit je li riječ o micanju nepoćudnih, odgovorio je da "ne vidi niti jednu varijantu u kojoj bi Ivana Maletić bila nepoćudna".

Nakon posjete Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina ministar Ćorić izjavio je da je u sljedećih mjesec dana potrebno poduzeti mjere kako bi se emisije suporovodika i smrad smanjili, a ne budu li te mjere dale rezultata, spreman je radi zaštite zdravlja građana razmišljati o daljnim mjerama, od kojih je jedna i zatvaranje centra.

"Dogovorili smo se da ćemo se u mjesec dana, u tjednu od 25. ožujka ponovno naći i razgovarati jesu li mjere koje će se poduzeti dale rezultata. Inspekcijski nadzor obavljen je 4. siječnja, a rješenje će u ponedjeljak biti dostavljeno centru Marišćini. Iz rješenja proizlazi da je potrebno odraditi dodatne korake kako bi se razina sumporovodika, kao i neugodni smrad, te granične vrijednosti drugih čestica smanjile i držimo da je to mjerama koje smo naložili a trebaju se odmah poduzeti moguće postići", rekao je Ćorić.

 Ministar je rekao da bi proces biostabilizacije trebao biti produljen na 1 do 12 dana, ponajprije kod sirovina, tj. otpada koji je vlažniji i lošijeg sastava. Treba krenuti i s otplinjavanjem ploha, što znači da se plamenici - 33 dimnjaka priključe izravno na baklju, a poduzet će se još neke mjere.

Na pitanje je li moguće trajno zatvoriti pogon Marišćinu, ministar je odgovorio da sustav i koncept gospodarenja otpadom u Hrvatskoj pretpostavlja postojanje centara za gospodarenje otpadom. Istaknuo je da ti centri moraju poslovati u skladu s najboljim standardima vezanim uz okoliš. "Imajući to na umu, mi od centara za gospodarenje otpadom ne odustajemo, oni su finalna razina koncepta kružne ekonomije i sustava gospodarenja otpadom, no odustat ćemo od loših rješenja", dodao je.