cijene rastu

[VIDEO] Ćorić o poskupljenju goriva: 'Ako dođe do eskalacije, Vlada će reagirati. Pričekat ćemo kraj tjedna pa ćemo biti pametniji'

14.12.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Uoči užeg kabineta Vlade izjavu je dao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić te se osvrnuo na rast cijena goriva

'Kao što vidite vi, vidimo i mi rast cijena goriva. Naše daljnje postupanje ovisit će o cijenama na globalnom tržištu ovog tjedna. To će biti referentno za određivanje cijena od sljedećega utorka. U ovom trenu ne poduzimamo ništa, ali ako dođe do eskalacije, Vlada će reagirati. Pričekat ćemo kraj tjedna pa ćemo biti pametniji', kazao je Ćorić, upitan hoće li Vlada reagirati uredbom na poskupljenje goriva.

Govorio je i o skladištenju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, zbog čega primjedbe imaju u BiH.

'To je bila jedna od tema na sastanku s ministrima iz BiH. RH je u proteklom razdoblju iskoračila prema BiH i oni su formirali stručni tim i dana im je dokumentacija. Usuglasili smo se da ćemo nastaviti komunikaciju i otvoriti mogućnost da njihovi stručnjaci dobiju dodatne uvide u naše nalaze i istraživanje. Na lokaciji Trgovska gora vodit ćemo se najvišim ekološkim standardima. Ne zbog 50 tisuća građana s druge strane granice, nego zbog naših građana. Ne dolazi u obzir da na bilo koji način ovaj proces bude kontaminiran. Ne postoji plan B, želimo na sigurnoj lokaciji uz najviše standarde izgraditi objekt koji će služiti ne samo za skladištenje otpada iz Krškog, već za čitav niz frakcija tog otpada koje se nalaze širom teritorija RH', poručio je Ćorić.

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi

Komentirao je i rast cijena proizvoda i inflaciju. 'Uslijed porasta cijena energenata rastu troškovi u proizvodnji dobara i usluga. Možemo očekivati da će inflacija u sljedećih mjesec, dva i dalje rasti, to je neminovno. Očekujem da će se energetski moment ispuhati u narednim mjesecima, s proljećem 2022., te da će 2022. donijeti nižu stopu inflacije', poručio je Ćorić.

Inflaciju je komentirao i ministar financija Zdravko Marić. 'Inflacija iz mjeseca u mjesec, najvećim je dijelom uvezena. Sirovine, prekidi u opskrbnim lancima, pojedini energenti itd., to je sve doprinijelo izravno i posredno na ubrzanje inflacije. DZS će kroz koji dan objaviti podatke o inflaciji za studeni. U Vladi očekujemo da će taj trend nastavka ubrzanja inflacije, da će se nažalost nastaviti. U nekim zemljama je došlo, prema podacima iz drugih zemalja, do daljnjeg ubrzanja, ali europska razina inflacije je još uvijek dosta niža u odnosu na ono što se događa u SAD-u. Hrvatska je 0,02 postotna boda ispod prosjeka. Međutim, postoje zemlje koje imaju nisku razinu inflacije poput Cipra, Grčke ili Portugala. S obzirom na naš put prema eurozoni, važan nam je segment "testiranja" mastrihških kriterija. Projicirali smo za ovu i iduću godinu inflaciju na negdje 2,5%', ističe ministar financija.

Očekivanja su da će doći do ublažavanja inflatornih pritisaka. 'Međutim, ne možemo sjediti "skriženih ruku" i čekati te to ne radimo. Činjenica je da je jak bazni efekt, cijene energenata prošle godine bile su jako niske. Danas je cijena nafte značajno viša nego primjerice prošle godine kada je bila ispod 30 dolara po barelu', dodao je Marić.