OTVORENO PISMO

Čolaković odgovara Matuli: Odakle vam pravo da lažete da je moj otac bio ustaša!

25.04.2018 u 15:28

Bionic
Reading

Esad Čolaković, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika te sin Envera Čolakovića, obratio se preko Facebooka otvorenim pismom Viliju Matuli, glumcu i zastupniku u Skupštini grada Zagreba, zbog stavova iznesenih o njegovu ocu na Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova

Matula je, podsjetimo, prosvjedovao zbog toga što bi Enver Čolaković trebao dobiti park u središtu grada, a bio je kulturni ataše tzv. Nezavisne Države Hrvatske u veleposlanstvu u Mađarskoj.

U odgovoru Matuli Čolaković među ostalim navodi da je priredio 'fantastičnu javnu predstavu klevetanja i lustracije čovjeka kojeg ni stara revolucionarna SFSN ljevica nikad nije optužila, a kamoli osudila zbog kolaboracionizma s ustaškim režimom'.

'U svojoj ideološkoj zaslijepljenosti i nepoznavanju biografskih činjenica, literature i kulturnih zasluga Envera Čolakovića - jer njegova predstava bila je namijenjena medijima i političkim oponentima gradonačelnika Zagreba - ugledni umjetnik izveo je ružnu scenu javne difamacije drugog umjetnika koji se ne može braniti i o čijem životu i stvaralaštvu zaista nema pojma ili namjerno laže.

Tu površnost još bi se i moglo razumjeti, jer kao mlađi čovjek gospodin Matula ne mora znati da je pokojni autor 'Legende o Ali-paši' bio stigmatiziran tako da poslije Drugog svjetskog rata i sve do smrti (Zagreb, 1976.) u bivšoj državi nije mogao nigdje i ništa objavljivati, osim prijevoda. Mogao je g. Matula ipak i za svaki slučaj u tako ozbiljnoj javnoj intervenciji barem 'proguglati' ili poviriti u Wikipediju, gdje bi saznao nešto više o bio-bibliografskim podacima pokojnog umjetnika kojeg je naumio posthumno lustrirati ili možda čak zauvijek prognati iz hrvatske kulturne baštine', navodi Čolaković.

Nadalje dodaje da u centru Sarajeva odavno postoji ulica Envera Čolakovića i nekoliko osnovnih škola u BiH koje s ponosom nose njegovo ime i da ga bošnjačka (ne valjda ustašofilska!?) kulturna javnost smatra jednim od najznačajnijih autora 20. stoljeća.

'Što vam bi, gospodine Matula?! Otkud Vam pravo i drskost da u javnosti lažete kako je Enver Čolaković bio pripadnik ustaškog pokreta i proponent fašistoidne 'koljačke kulture NDH' - ako su mediji točno prenijeli Vaše riječi?! Vjerojatno niste ni svjesni što ste uradili.

Da je išta od toga što ste pisali i izgovarali o liku i djelu mog pokojnog oca istinito, onda ja sigurno danas ne bih bio u prilici Vama se obraćati, jer bi se problem sigurno riješio već prije mog rođenja. Iako sam zbog toga tužan i zgrožen te Vam zato i šaljem otvoreno pismo i prijekor, poslat ću Vam nekoliko romana i knjiga poezije da sami shvatite koliko ste besmislica izgovorili i kakvu tešku nepravdu počinili svojim današnjim istupom', napisao je Čolaković.

Njegovo pismo u cijelosti možete pročitati u postu na Facebooku.