borba protiv poplava

Civilna zaštita objavila kakvo je stanje na terenu, najviše prijeti Una

16.05.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je najnovije priopćenje o stanju s poplavama

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je kakva je situacija bila u 8 ujutro.

Zadarska županija

Stanje u Gračacu i Obrovcu jutros je nešto bolje iako je i dalje teško. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu je od sinoć u opadanju i trenutno stagnira (u 8 sati iznosi +123cm, a najviši je bio +236 cm). I vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je od sinoć u laganom opadanju (u 7:30 sati iznosio je +256 cm, a najviši je bio +301 cm, 40 cm više od ikad zabilježenog).

Zbog najave nove kiše i nailaska dodatne vode iz pritoka te nadiranja podzemnih voda, i dalje su aktivni stožeri civilne zaštite, a na svim branjenim područjima operativne snage civilne zaštite i sve nadležne službe angažirane su na postavljanju zečjih nasipa te ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata i pomažu ugroženom stanovništvu u spašavanju imovine. U Gračacu se pomoću radnih strojeva buše rupe u tlu kako bi se voda mogla brže povući, a u Obrovcu se ispumpava voda iz dijela grada koji je ograđen zečjim nasipom.

Sisačko- moslavačka županija

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u protekla dva sata narastao je za 4 cm i u 8 sati je iznosio +438 cm, što je 12 cm do proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave. Aktivirani su svi stožeri civilne zaštite, angažirane sve operativne snage civilne zaštite, komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u obrani ugroženih područja od poplave, postavljaju zečje nasipe, grade upojne bunare i ulažu maksimalne napore radi smanjenja štete od nadolazećih vodnih valova. Osim toga za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od 15. svibnja otvorene su ustave Trebež i Prevlaka, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

  • +3
Hrvatska vojska radi nasipe Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Karlovačka županija

I u Karlovcu se gradski Stožer civilne zaštite priprema za obranu od najavljenih visokih vodostaja rijeka na karlovačkom području. Sve službe su u pripravnosti i dogovaraju daljnje aktivnosti. Operativne snage, komunalne tvrtke sa svojim djelatnicima i Hrvatske vode sa svojim kooperantima pune vreće sa pijeskom za izgradnju zečjih nasipa ugroženih područja. Podjela istih po gradskim četvrtima i mjesnim odborima grada Karlovca organizirana je preko povjerenika civilne zaštite. Hrvatske vode, ispostava Karlovac modele projekcije vodostaja dostavljaju Županijskom centru 112 Karlovac kako bi svi stožeri civilne zaštite uzvodno i nizvodno od grada Karlovca bili izviješteni o trenutnim procjenama i opasnostima od izlijevanja rijeka. Vodostaji Kupe i Korane su tijekom noći bili u laganom opadanju i stagnaciji (pripremno stanje).