PIRATSTVO NA SREDOZEMLJU

Cipar optužio Tursku da je ukrala podatke o naftnim crpilištima

24.01.2020 u 19:23

Bionic
Reading

Ciparska vlada optužila je u četvrtak Tursku da je ukrala tehničke podatke koji su joj omogućili slanje broda za eksploataciju nafte u vodama južno od Cipra na koje su pravo ranije dobile energetske tvrtke Eni i Total

Glasnogovornik ciparske vlade Kyriakos Koushos je izjavio da ciparske vlasti nemaju definitivni dokaz za takvu tvrdnju, ali da vjeruju da su u turske ruke dospijeli podaci koji su ih doveli do određene lokacije za eksploataciju nafte.

Cipar je odoborio licenciju talijanskoj tvrtki Eni i francuskom Totalu za istraživanje minerala na toj lokaciji, javlja agencija AP, a prenosi The New York Times.

Te dvije kompanije imaju dozvolu za eksploataciju u sedam od 13 blokova koji čine ekskluzivnu ekonomsku zonu Cipra.

'Postoje informacije, koje je vjerojato točne, da je Turska ukrala planove i analize od određene kompanije koja ju je dovela do određene točke', naveo je Koushos, dodajući da ne želi sugerirati da je jedna od kompanija dragovoljno dala podatke.

Koushos je ponovio da Turska nastvalja kršiti međunarodno pravo nelegalnim bušenjem u ciparskim vodama. 'Nažalost, Turska je postala piratska zemlja na istoku Sredozemlja', zaključio je.

Ovo je četvrtka lokacija u ciparskoj ekskluzivnoj zoni u kojoj Turska pokušava provesti eksploataciju od srpnja prošle godine. Turska pritom šalje ratne brodove kao pratnju brodovima za eksploataciju na mjesta bušenja na istoku i zapadu Cipra, podsjeća AP.