zahlađivanje odnosa

Čile i Kolumbija povukle veleposlanike iz Izraela, Brazil traži da prestane ubijanje

01.11.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Južnoameričke zemlje Čile i Kolumbija povukle su u srijedu svoje veleposlanike iz Izraela zbog "izraelskog masakriranja palestinskih civila", a Brazil je pozvao Izraelce da hitno prestanu s ubijanjem djece, dok je ministrica Španjolske pozvala na prekid diplomatskih odnosa s tom bliskoistočnom zemljom.

Čileanski predsjednik Gabriel Borić, hrvatskih korijena, povukao je veleposlanika iz Tel Aviva jer Izrael "kolektivno kažnjava palestinske civile u Gazi", izvijestio je putem društvene mreže X, nekadašnjeg Twittera.

"Veleposlanik je povučen kako bismo raspravili neprihvatljivo kršenje međunarodnog humanitarnog prava", izvijestio je Borić.

Izraelski vojnici ubili su u tri tjedna 8.525 osoba, od čega 3.542 djece, izvijestila je zdravstvena služba iz Gaze.

Izrael optužuje Hamas da koristi civilne građevine za skrivanje boraca, zapovjednika i oružja, što Hamas niječe.

"Čile energično osuđuje (izraelske) vojne operacije, zbog kojih smo zabrinuti, jer kolektivno kažnjavaju palestinske civile u Gazi bez fundamentalnog poštivanja međunarodnog prava. To dokazuje više od 8.000 ubijenih civila, od kojih su većina žene i djeca", istaknuo je Borić.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao je, pak, da je povukao veleposlanika zbog "izraelskog masakra palestinskih civila".

Petro je nedavno izjavio da Izrael radi isto ono što su radili nacisti Adolfa Hitlera. Izraelsko ministarsvo vanjskih poslova optužilo ga je "za neprijateljske i antisemitske izjave" kojima ohrabruje "užasne poteze Hamasovih terorista".

Povlačenje čileanskog i kolumbijskog veleposlanika iz Izraela uslijedilo je nakon što je Bolivija, još jedna južnoamerička zemlja, u srijedu prekinula diplomatske odnose s Izraelom optuživši ga za "zločine protiv čovječnosti".

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva kritizirao je prošli tjedan ono što je nazvao "ludilom izraelskog premijera (Benjamina Netanyahua) koji želi razoriti Pojas Gaze zaboravljajući da ondje nisu samo Hamasovi borci nego žene i djeca koji su velike žrtve ovog rata".

"Samo zato što je Hamas počinio teroristički napad protiv Izraela, ne znači da Izrael mora ubiti milijune nedužnih ljudi", rekao je Lula da Silva u jednom intervjuu.

U utorak navečer, nakon što je Izrael iz zraka napao palestinski izbjeglički kamp na sjeveru Gaze i ubio u njemu više od 50 ljudi, Lula je na društvenim mrežama napisao: "Prvi put svjedočimo ratu u kojem su većina ubijenih djeca. Dosta! Za ime Božje, dosta!".

Netanyahu ne želi zaustaviti vojnu operaciju u Pojasu Gaze, opkoljenom i skučenom prostoru s 2 milijuna stanovnika bez dovoljno vode, na čijem je sjeveru pozvao milijun Palestinaca da napuste svoje domove radi vlastite sigurnosti, a što su udruge za ljudska prava nazvale prisilnim protjerivanjem.

Zdravstvene organizacije upozoravaju da je situacija ondje "katastrofalna" jer nedostaje i lijekova te hrane. Izrael tvrdi da je nastavak vojne operacije neophodan u borbi protiv Hamasa, nakon njegovog napada 7.listopada.

U Španjolskoj, koja bi idući tjedan trebala dobiti novu lijevu koalicijsku vladu, ministrica za rodnu jednakost Irene Montero pozvala je premijera Pedra Sancheza na uvođenje gospodarskih sankcija Izraelu i na prekid diplomatskih odnosa.

"Nema ničeg hitnijeg, nego prekinuti ovaj genocid", rekla je Montero u obraćanju medijima u Madridu. "Milijuni Palestinaca i Palestinki su ubijeni i žrtvovani u sklopu planirane opsade i genocida", dodala je.

Španjolska, koja do siječnja predsjeda Europskom unijom, prošli tjedan je bila jedna od 120 zemalja koje su izglasale UN-ovu neobvezujuću rezoluciju o primirju, a kojoj se suprotstavilo 14 zemalja među kojima Hrvatska.

"Trebamo končano prekinuti diplomatske odnose s Izraelom, uvesti mu embargo na oružje i nametnuti gospodarske sankcije kako bi smo zaustavili Netanyahua", izjavila je Montero.

Druge dvije španjolske ministrice, Yolanda Diaz i Iona Belarra, sudjelovale su u nedjelju u uličnom prosvjedu u Madridu gdje su rekle da Izrael provodi "ratne zločine".

Židovska zajednica u Španjolskoj i izraelsko veleposlanstvo u ponedjejak su kritizirali njihove izjave ustvrdivši da time potiču antisemitizam.