SPRIJEČITE ŠTETU

Cijevi pucaju po hladnoći: Evo korisnih savjeta kako to spriječiti

26.02.2018 u 20:28

Bionic
Reading

Iznimno niske temperature koje su ovih dana okovale Hrvatsku mogu stvoriti veliku štetu na vodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama građana. Iako nam u zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji kažu da ne postoji značajna mogućnost zaleđivanja vode u vodoopskrbnoj mreži, već u ponedjeljak je puknula vodovodna cijev u samom centru Zagreba

Kažu nam da se vodoopskrbna mreža projektira tako da se spriječi mirovanje vode te da se osigura njen stalan protok. Uz to se cijevi moraju položiti na određenu dubinu u tlu, u kojem su temperature značajno više od temperature zraka.

'Bojazan za isporuku vode građanima ne postoji jer unutar mreže postoji stalan protok vode, a cijevi su projektirane i polažu se dovoljno duboko tako da se izbjegne opasnost od smrzavanja vode', uvjeravaju nas iz Vodoopskrbe i odvodnje. No unatoč tome, u ponedjeljak je puknula vodovodna cijev u Masarykovoj ulici u samom centru Zagreba.

  • +5
U Masarykovoj ulici pukla vodovodna cijev Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Osim toga, na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može uzrokovati pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi. Stoga se građanima preporučuje sljedeće:

• Potrošači moraju voditi računa o tome da instalacije ne ostavljaju na dulje vrijeme (odlazak na put) bez nadzora u stanju napunjenosti sustava vodom, a bez protoka, kako bi se na internim instalacijama spriječilo smrzavanje.

• Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nisu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim slavinama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uvjetima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura to da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).

• Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

• Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u vanjskim zidovima objekata trebaju ih pregledati i po mogućnosti zaštititi od smrzavanja (naročito ako grijaći elementi unutar ormarića ne rade ili nisu ugrađeni).

Bacanje soli u WC?

Postoji i jedan pučki savjet protiv smrzavanja vode u cijevima koji glasi: u WC školjku bacite šaku soli koja će spriječiti smrzavanje vode.

No jedan iskusan vodoinstalater za tportal je kazao kako je to čista glupost. 'Ako cijevi nisu dobro izolirane i ako nisu položene na odgovarajuću dubinu, koja je kod nas obično 60 centimetara u tlu, pucanje je teško spriječiti', napominje.

Na pitanje može li doći do zamrzavanja vode u radijatorima koji se ne koriste, što može dovesti do pucanja cijevi, kaže kako je u ove hladne dane potrebno pustiti grijanje u sve radijatore. 'Gašenje pojedinih radijatora neće vam značajno smanjiti račune za grijanje', poručuje.

  • +5
Zaleđena riva u Bakru Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić