NACIONALNI SPORT

Cijela Slovenija bruji: Je li legendarni komentator pijan prenosio skijaške letove?

29.01.2024 u 22:37

Bionic
Reading

Tema koja već treći dan okupira cjelokupnu slovensku javnost jest ta je li komentator javne televizije Andrej Stare, koji je u subotu prenosio natjecanje na Svjetskom prvenstvu u skijaškim letovima, tijekom prijenosa bio pijan. Dok ga kritičari prozivaju za neprofesionalizam, navodeći da se u prijenosu uživo čulo zaplitanje jezikom i otvaranje limenke, dio javnosti, pa i sama javna televizija, brane ga tvrdeći da je novinarski doajen bio - emotivan

Andrej Stare, po struci doktor medicine, od subote je na stupu srama društvenih mreža, koje unisono zaključuju da s njegovim komentiranjem natjecanja u austrijskom Kulmu nešto nije bilo u redu. Neobične jezične konstrukcije, zaplitanje u govoru, pa čak i zvuk otvaranja limenke koji se jasno čuje u programu, sve je to gledatelje javne televizije navelo na zaključak da je Stare u subotu pijan komentirao ključni događaj, uz biciklizam, trenutno najjačeg slovenskog nacionalnog sporta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: To je Slovenija

Dio gledatelja se čak zabrinuo da je Stare bio upitnog zdravstvenog stanja. 'Ispričavam se ako je imao infarkt ili nešto slično, ali jedva izgovara riječi... brzina govora mu je -0,5', pisala je jedna korisnica mreže X. 'Na depolitiziranoj, ultrastrukovnoj RTV Sloveniji Andrej Stare komentira skokove bezbrižno pijan. Kakvi su to kauboji', piše drugi.

Stare se nije javljao poziv portala 24ur, koji djeluje u sklopu konkurentske privatne televizije POP TV, kako bi komentirao vruću temu u slovenskoj javnosti. Zato se o priči očitovala javna televizija, koja je nakon Stareovog subotnog komentiranja za nedjeljno natjecanje ipak promijenila komentatora.

'Komentiranje sadržaja uživo specifičan je i nepredvidiv žanr televizijskog izvještavanja. Komentatori se trude prenositi elegantno i bez isticanja, no često su spontani i emotivni, posebno kad su naši natjecatelji uspješni', kažu sa slovenske televizije.

Naglašavaju da je Stare dugogodišnji komentator skijaških skokova te da svojim načinom komentiranja zauzima posebno mjesto kod brojnih gledatelja. 'Njegov stil je originalan i nakon svih ovih godina ostaje iznimno popularan', ističu s RTV Slovenije te osuđuju 'zlonamjerne insinuacije' u vezi s njegovim stanjem. 'Kako to obično biva, analizu rada obavit ćemo interno unutar nadležne sportske redakcije', zaključili su.

Ujedno su naglasili da je Stare njihov dugogodišnji komentator te da svojim načinom komentiranja zauzima važno mjesto među brojnim gledateljima. 'I nakon svih ovih godina ostaje iznimno popularan. Njegov stil komentiranja, tipičan za komentatorski žanr, je originalan', kažu.

Stare je uistinu legendaran komentator slovenske javne televizije, specijaliziran za atletiku, nogomet, hokej i zimske sportove, koji je svojim komentiranjem obilježio najveće uspjehe sportaša u ovoj zemlji. Danas ima 79 godina, a od svoje desete godine zapisuje statističke podatke iz sporta te je za vrijeme dok je na čelu Međunarodnog olimpijskog odbora bio Slovenac Janez Kocijančić bio i vanjski suradnik ovog odbora. Kao dopisnik France Footballa Stare je i član glasačkog tijela izbora za najboljeg svjetskog nogometaša godine.

Problem Stareovog komentiranja stavlja se i u kontekst ponovo aktualizirane rasprave o utjecaju alkohola na slovensko društvo. Naime, nedavno objavljeno Eurostatovo istraživanje pokazalo je da Slovenija ima uvjerljivo najveću stopu smrtnosti od psihičkih i poremećaja ponašanja izazvanih konzumacijom alkohola - čak 17,3 na 100 tisuća stanovnika. Izravni troškovi Ministarstva zdravstva kao posljedica konzumiranja alkohola iznose oko 330 milijuna eura godišnje, gotovo triput više nego što država ubire trošarinama na alkohol, izvijestla je Vesna Marinko, glavna ravnateljica Uprave za javno zdravstvo. U tom kontekstu, ma koliko javnost simpatizirala stil komentiranja Andreja Starea, odgovornost za ponašanje na javnoj televiziji ipak je nešto veća.