mirjana k

Četiri Hrvata već mjesecima zarobljeni na brodu u luci u Grčkoj; psihički su loše, imaju jako malo hrane i vode

20.09.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Gotovo četiri mjeseca posada broda Mirjana K čeka iskrcaj u grčkoj luci Pirej, a kako sada stvari stoje, ne nazire se kraj njihovom čekanju

Brod "Mirjana K" bi uskoro trebao dobiti novog vlasnika koji će osigurati novu posadu, što bi značilo i smjenu pomoraca, navodi Dnevnik Nove TV. Prema riječima inspektora ITF-a Luke Simića, trenutačna posada je u lošem psihičkom, ali i fizičkom stanju.

"Pomorci ne mogu ići s broda sve dok ne dođe smjena. Mi smo tražili od panamske lučke vlasti da nam izdaju novi minimalni broj posade koji moraju biti na brodu. Oni su to reducirali na tri, no grčke lučke vlasti su procijenile da taj broj nije dovoljan. Grčke lučke vlasti ne dozvoljavaju repatrijaciju naših pomoraca. Novi broj pomoraca koji bi trebao doći zamijeniti ih je devet", rekao je Simić.

"U više navrata bivši direktor Jadrolinije Alan Klanac, koji je dužan organizirati smjenu, obećavao je iskrcaje pomoraca. Bukirao im je avionske karte 10.9., međutim ništa se nije dogodilo. Prošli tjedan je rekao da je pitanje dana ili sata kada će se posada vratiti svojim obiteljima. Bukirao je i za 17.9., svejedno se ništa nije dogodilo", rekao je Simić.

"Imaju jako malo hrane, ali najkritičnija je voda. Prošlu subotu su bili sami na kopnu i sami su potrošili svoj novac da bi dobili hranu. Radimo na tome da im se barem dostavi nephodno - voda i hrana", zaključio je Simić.