POMUTNJA U SRPSKOJ JAVNOSTI

Čestitka hrvatskim generalima od - Šljivančanina

18.11.2012 u 13:14

Bionic
Reading

'Jedina osoba u Srbiji koja je zasad pozdravila oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača je, sasvim neočekivano, pukovnik Veselin Šljivančanin', piše danas beogradski tabloid Alo

Pod naslovom 'Čestitam hrvatskim generalima!' Alo donosi razgovor s umirovljenim oficirom JNA koji je bio jedan od vođa višemjesečne opsade i razaranja Vukovara i koji je zbog ratnih zločina koji su se tamo dogodili u Haagu prvo osuđen na pet, pa na 17 godina zatvora, da bi na kraju odslužio dvije trećine kazne. Hrvatska javnost, uključujući i vodeće državnike, smatra to propustom Međunarodnog suda za ratne zločine. Šljivančanin je na slobodi od prosinca 2010. godine.

'Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj porodici. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje', izjavio je Šljivančanin, koji je i u drugim srpskim listovima izrazio nezadovoljstvo što njega i njemu slične vojnike srpska država ne poštuje na sličan način kao što Hrvatska poštuje svoje oficire iliti časnike.
Upitan za masovne zločine hrvatske strane tijekom operacije Oluja, Šljivančanin ih je pripisao 'političarima koji su tada vodili Hrvatsku, prije svega Franji Tuđmanu'.

'Ako međunarodna zajednica misli da toliki broj proteranih nije zločin, tu nisu krivi generali! Oni su, kao i mi, dobijali zadatke od države koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala iza njih, a ovi naši su u stalnom strahu šta će reći ovaj, šta će reći onaj. O Hrvatima može da misli šta ko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih', poručuje Šljivančanin, koji očito smatra da su i genocid i etničko čišćenje časni i štovanja vrijedni vojnički poslovi ako to od tebe traži država.

Za Šljivančaninom je, piše Alo, izdana Interpolova potjernica, i to na hrvatsku inicijativu. No njemu to ne smeta da s osjećajima govori o druženju s netom oslobođenim hrvatskim generalima tijekom zajedničkog zatočeništva u Den Haagu.

'Ti generali su tamo bili sa mnom krajnje korektni. Nama je svima drago kad se neko odande izvuče. Baš taj Markač mi je sto puta spremio da jedem i donosio mi je hranu u ćeliju. Dobro je kuvao, pa kupi meso i šta znam još, pa spremi nešto i podeli ostalima. Nikada nismo pričali o politici, o ružnim stvarima, gledali smo da to ostavimo u prošlosti', izjavio je Šljivančanin za beogradski tabloid. Oslobođenje hrvatskih generala središnja je tema srpskih medija i u nedjelju.