PAD NEKAD VELIKOG KLUBA

Čelnici Varaždina krive vjerovnike za propast

31.03.2012 u 12:26

Bionic
Reading

U subotu su čelnici varaždinskog nogometnog kluba sazvali konferenciju za novinare kako bi javnosti objasnili razloga pada nekad velikog kluba koji će ubuduće igrati u županijskoj ligi.

'Nije bilo razuma. Ne s naše strane, nego vjerovnika, točnije odvjetnika od nekih igrača s kojima smo razgovarali', ustvrdio je u subotu Boris Solomun, predsjednik NK Varaždin, objašnjavajući zašto nije postignut dogovor oko potraživanja bivših klupskih igrača, zbog čega je Disciplinska komisija HNS-a odgodila za subotu zakazanu utakmicom s NK Cibalijom, a budući da varaždinski nogometaši već nisu igrali s Rijekom, teško je očekivati da neće završiti u trećoj županijskoj ligi.

Od kada je izabran za predsjednika NK Varaždina 29. veljače, kako je naglasio Solomun, davao je zajedno s najbližim suradnicima, zaposlenicima i igračima 'svoj maksimum u nastojanjima da se pregovori završe pozitivno'.

'Ni jedan od trojice nije mi se u petak htio javiti. Ostalo mi je samo da pošaljem poruku što će se dogoditi klubu', priznao je Solomun, ali nije mogao pojasniti zašto je tome bilo tako.

Sve do jučer, kako je dodao direktor NK Varaždin Zlatko Ivanković, kroz djelomične uplate uspjele su se skidati suspenzije te odigravati utakmice.

'Pristajali smo na nagodbe samo kako bi mogli igrati. Iako iznosi koji su se od nas jučer tražili nisu bili veliki, klub ovog trenutka nije mogao osigurati. Čvrstoća igrača u zaštiti svojih prava bila je velika, tako da nismo uspjeli postići novu nagodbu', rekao je Zlatko Ivanković, direktor NK Varaždin, najavivši pravne radnje za zaštitu klupskih interesa.

Svjestan problema u kojima se našao ne samo NK Varaždin, kako je dodao, klub je već ranije predložio HNS-u da se suspenzije stave na 'led' do kraja prvenstva kako se ne bi otvaralo pitanje regularnosti.

'Gotovo svi predstavnici prvoligaša su bili za naš prijedlog, ali su presudila tri kluba koji su smatrali da to ne treba. Vrijeme će pokazati je li to bila dobra odluka, ne samo zbog nas koji smo u problemima već nekoliko godina, a što je sada došlo na naplatu, nego i zbog stanja u drugim prvoligašima', upozorio je Ivanković te dodao da je NK Varaždin opterećen dubiozama od oko 35 milijuna kuna.
Ne dogodi li se neki preokret, do lipnja igrači NK Varaždina neće igrati, već će biti slobodni, a mogu i potražiti novi klub, ukoliko za to imaju uvjete.

'Igrače, kao i mene osobno, strašno je pogodilo kada smo saznali da nećemo danas igrati. Bili smo dosta strpljiviji, odrađivali smo zadatke, te smo očekivali da ćemo odraditi barem još ovaj dio jer od nogometa žive', naglasio je Branko Janžek, trener NK Varaždina.

Odgovarajući na upit zašto se nije ustrajalo na prijedlogu za pokretanje stečaja kluba koji bi ga spasio od igranja u županijskoj ligi, Solomun je rekao da se ishod pregovora ne zna do zadnjeg trenutka.

'Još uvijek sam pod emocijama i nije mi lako. Teško mi je i sada nakon prospavane noći biti pametan i reći je li stečaj bio rješenje. Povlačenje prijedloga za stečaj bila je moja odluka za koju sam spreman eventualno i preuzeti odgovornost. No postavljam svima pitanje da se stečaj otvorio, tko može jamčiti da će klub kroz godinu dana ili dvije se vratiti u prvu ligu', dodao je Solomun objašnjavajući da bi se stečajem i odlaskom u drugu ligu neminovno rasuo igrački kadar.

Na ponovni upitan tko sada može klubu jamčiti da će iz županijske lige ikada doći do prve, Solomun je dao slikoviti, ali neodređen odgovor.

'Kada sam dolazio, vidio sam naše mlade igrače koji su izašli na teren. To daje jamstvo da će se nogomet u Zagrebačkoj ulici i dalje', ustvrdio je predsjednik NK Varaždina
Ističući da je uložio u klub 125 tisuća vlastitog novca, a dva roditelja su posudila po 25 tisuća kuna, Solomun je najavio da će sada sve krenuti iz početka, usprkos situaciji u kojoj nema odaziva sponzora, pogotovo u Varaždinu, što mu je bilo jasno već tri dana nakon izbora za predsjednika, pa se usredotočio na Zagreb, ali su svi tražili da se 'zatvori rupa bez dna'.

'Kada sam dolazio znao sam sve dubioze špekulativno, ali ih se nisam bojao. Ne bojim se ničega. Da sam se bojao ne bih se kandidirao. Ovo stanje nije od jučer, već se taložilo godinama. Vjerovao sam da će doći do razuma. Tu sam pogriješio. Sazvat ću skupštinu i ponuditi ostavku, a podnijet ćemo u ponedjeljak prijedlog za stečaj', najavio je Solomun, nakon čega je od novinara upozoren da je direktor Ivanković već pokrenuo stečaj proteklog tjedna, 26. ožujka!