problemi u zdravstvu

Čekaonice u bolnicama pucaju po šavovima, evo što bi napravila poznata liječnica

15.01.2024 u 06:53

Bionic
Reading

Tea Mirošević Zubonja, dopredsjednica HUBOL-a, bila je gošća Dnevnika N1 televizije gdje je komentirala stanje u hrvatskom zdravstvu, posebno gužve u čekaonicama u bolnicama kojih smo svjedoci posljednjih dana

“U primarnoj nedostaje 500 liječnika, falit će ih i više i jednostavno je nemoguće zbrinuti kvalitetno toliki broj pacijenta. Oni se onda prelijevaju u bolnički sustav, u kojemu, ponovno, nedostaje veliki broj liječnika koji bi ih zbrinuli”, objašnjava liječnica za N1.

Što se tiče najave ministra Beroša koji kaže da će liječnicima omogućiti da rade do sedamdesete godine života, ona kaže: “Mi smo svjedoci da veliki broj naših kolega obolijeva, kao rezultat takvog smjenskog rada. Ne možete očekivati da osoba s toliko godina radi takav posao i da ga adekvatno obavlja.”

“Mi smo svjedoci da u zadnje vrijeme, u zadnjoj godini oko 148 liječnika napustilo RH. Mladi odlaze, a drugi bježe u privatnu praksu. Bolnički sustav to ne može odraditi, a i primarna je neodrživa u ovom obliku, to su stotine pacijenata”, kaže.

Govoreći o skraćivanju lista čekanja, Mirošević Zubonja kaže: “Nitko nije napravio adekvatnu analizu zbog čega imamo toliki broj naručenih pacijenata. Kako smo sad preko noći smanjili listu na 270 dana s istim brojem izvršitelja, istom infrastrukturom i istim kapacitetima rada? Nešto tu nije jasno. Administracija je sada u tjedan dana uspjela to sve riješiti. Kako to nitko prije nije napravio?”

Kaže da je to dijelom rezultat i brojnih prekovremenih sati koje su liječnici odradili, a to je, upozorava, opet, nezakonito. Upozorava i da se liječnici pitaju tko će to sve odraditi jer u bolničkom sustavu nedostaje oko 2000 liječnika

Govoreći o pretrpanim čekaonicama navodi primjer bolnice u Draškovićevoj u Zagrebu kaže kako treba pogledati infrastrukturu zgrade i broj liječnika koji u njoj rade. “Vi ne možete u takvoj zgradi napraviti više radilišta ni imati veći broj izvršitelja. Onda vam se dogodi dan s poledicom… Mi moramo biti svjesni da je naša populacija sve starija. Dogodi se da Trauma bude zatrpana i to drugačije ne možete riješiti.”

“Mi smo tražili, ono što je najbitnije, da bi se vidjelo koliko nas nedostaje, su ti vremensko-kadrovski normativi. Država je u 10. mjesecu donijela dokument, ali on ne sadržava stacionarni rad, ja nemam vrijeme za hospitalizirane pacijente”, upozorava. Na pitanje znači li to da država ne želi rasvijetliti situaciju, odgovara: “Pa da. Vidjelo bi se koliko nas nedostaje, a i ovaj dokument ne obvezuje nikoga”

Sustav, zaključuje liječnica, ne da treba unaprijediti nego ga treba graditi iz temelja.