NEMILOSRDNA POROTA

Časna sestra (83) kriva zbog provale u nuklearno postrojenje

09.05.2013 u 10:06

Bionic
Reading

Časna sestra iz redova Katoličke crkve u SAD-u, 83-godišnja Megan Rice, te dvoje mirovnih aktivista, Michael Walli (64) i Greg Boertje-Obed (56), osuđeni su zbog materijalne štete koju su načinili provaljujući u nuklearni centar Y-12 u Oak Ridgeu, u saveznoj državi Tennessee, gdje se obrađuje i pohranjuje uran

Zbog te provale, koja se dogodila u srpnju 2012. godine, promijenjena su sigurnosna pravila. Časna sestra Megan rekla je da žali samo zato što je čekala 70 godina da stupi u akciju.

Porotnici suda u Knoxvilleu vijećali su čak dva i pol sata prije nego što su donijeli osuđujuću presudu. Časnoj sestri i aktivistima sada prijeti kazna do 20 godina zatvora zbog sabotiranja nuklearnog postrojenja, koje je sagrađeno za vrijeme projekta Manhattan iz kojega se razvila prva nuklearna bomba.

Troje osuđenih, inače članova grupe 'Transform Now Plowshares', proglašeno je krivima i zbog načinjene štete na državnoj imovini u iznosu većem od 1.000 dolara, zbog čega im prijeti do 10 godina zatvora.

Walli i Boertje-Obed rekli su porotnicima da ne žale zbog svojih djela. Sestra Megan dočekala je presudu s osmijehom na licu, a njihovi pristaše brisali su suze i pjesmom popratili izlazak suca iz sudnice.

Provala u nuklearni centar narušila je njegov rad, što je rezultiralo štetom od 8.500 dolara.


'Mi smo nacija vladavine zakona. Ne možete uzeti zakon u vlastite ruke i nametati svoje stavove drugim ljudima', rekao je tužitelj Jeffrey Theodore u završnoj riječi. Obrana je ustvrdila da je provala bila simboličan čin, bez namjere nanošenja štete postrojenju. Počinitelji se nisu približavali nuklearnom materijalu.

'Propusti u sigurnosti na jednom od najopasnijih mjesta na planetu osramotili su mnoge. Ovo su tri žrtvena janjca', rekla je odvjetnica Francis Lloyd.

Sestra Megan rekla je da žali samo što je tako dugo čekala na prosvjednu akciju. 'To je proizvodnja koja može samo prouzročiti smrt', rekla je Megan. U obraćanju sudu, Boertje-Obed je rekao da nuklearno oružje ne osigurava sigurnost. 'Naša akcija prokazala je lažnu sigurnost i osigurala stvarnu', dodao je aktivist.

Troje počinitelja priznali su da su prerezali ogradu kako bi ušli u postrojenje, šetali su okolo i ispisivali grafite, razvukli traku s natpisom 'mjesto zločina' i čekićima rušili zid. U Oak Ridgeu proveli su dva sata. Kada im se približio čuvar, ponudili su mu hranu i počeli pjevati.

Kao rezultat ovog događaja, Kongres i ministarstvo energetike proveli su inspekciju postrojenja i ustanovili niz propusta. Došlo je i do niza službenih premještaja visokih dužnosnika, uključujući one u Nacionalnoj agenciji za nuklearnu sigurnost. Tvrtka koja je osiguravala postrojenje, WSI, dobila je 'košaricu', a otkaz je dobilo niz zaposlenika.