na istoku hrvatske

Capak: Na vjenčanjima uz mladence trebaju biti samo roditelji, braća, sestre i kumovi

20.07.2020 u 14:34

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježena su 25 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 1.150. Na bolničkom liječenju su 147 osobe, s devet pacijenata na respiratoru. Oporavilo se ukupno 3098 osoba. U protekla 24 sata testirano je čak 1028 osoba. Preminule su dvije ženke osobe u Puli, rođene 1941. i 1939. godine, obje s komorbiditetima. Nisu bile na respiratoru. Ukupno je preminulo 122 ljudi od početka epidemije, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati

Na prijedlog Vukovarsko-srijemske županije donesena je odluka kojom se svadbene svečanosti mogu održavati samo u krugu najuže obitelji. Ta mjera stupa danas na snagu, a vrijedi do 4. kolovoza.

'Nije ograničen broj nego je izričaj da to budu članovi najuže obitelji. Računamo na svijest građana da će na vjenčanjima biti pristuni roditelji, braća, sestre, kumovi i to je to', naglasio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, dodajući da se razmišlja da se takva mjera donese i na nacionalnoj razini, gdje je obaveza prijaviti okupljanja na kojima je više od 100 osoba.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu,izvijestio je da je proteklog vikenda bilo prijavljeno čak 329 događaja s više od stotinu ljudi, a inspektori su izašli na 96 lokacija. 'Moramo biti svjesni situacije, pridržavati se mjera kako bi svima bilo bolje', rekao je Trut.

Capak je komentirao zabranu ulaska Hrvatima u Litvu jer je prekoračen broj od 25 novozaraženih na 100.000 stanovnika u dva tjedna.

'Preporuka Europske komisije bila je da da granični broj bude 16 novooboljelih na 100.000 stanovnika u 14 dana. Neke zemlje su uvele strože, a neke blaže mjere. Najviše nas pogađa odluka Slovenaca koji su uveli 10. Ako smo prema kriterijima Litve prešli tu granicu, treba znati da nam brojke padaju i računamo da će padati, da će sve zemlje koje imaju takve kriterije otvoriti svoje granice', kazao je Capak.

  • +9
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX / POOL

Po pitanju koncerata, kazao je da su nakon sastanka s ministricom kulture i predstavnicima glazbene industrije zaključili da preporuke treba mijenjati na način da se poveća broj mogućih sudionika uz obavezno označavanje sjedećih mjesta i udaljenost od 1,5 metar. Napravljen je prvi draft preporuka i moguće je da će one biti sutra objavljene.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na pritužbe da cijene testova unatoč najavama nisu pale.

'HZZO je u petak odobrio te cijene testova, no sukladno proceduri ta odluka treba biti objavljena u Narodnim novinama, što očekujemo u srijedu. Nakon toga, upravna vijeća zdravstvenih ustanova moraju potvrditi cijenu', kaže Beroš.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da u utorak neće održati konferenciju za medije već će sljedeća biti u srijedu, 22. srpnja.