JAČANJE NJEMAČKE

Cameron u panici stiže u Berlin

18.11.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Posjet britanskog premijera Davida Camerona Berlinu dolazi u atmosferi verbalne paljbe između Velike Britanije i Njemačke, na temu europske budućnosti

Njemački mediji Englesku nazivaju 'bolesnim imperijem', dok i Guardian najavljuje kako će 'Cameron i Merkel ukliještiti rogove'. Očekuje se da će kancelarka 'Mutti' Merkel, apsolutna vladarica Europe, svojem britanskom kolegi održati lekciju o tome tko je šef.

U Berlinu Davida Camerona ne očekuju crvenim tepihom u medijima. Vodeći njemački tjednik Der Spiegel je u svojem online izdanju objavio veliki analitički članak, u naslovu sa zlokobnom konstatacijom o Velikoj Britaniji kao 'bolesnom imperiju'.

Dakle, poslije bolesnika na Bosforu dobili smo bolesnika na La Mancheu, pa teko Der Spiegel piše o 'velikim unutarnjim problemima s kojima se Cameron suočava'. Podsjeća se da radikalne mjere štednje, koje su izazvale i masovne studentske demonstracije, a koje provodi Cameronov ministar financija George Osborne, nisu donijele željeni ekonomski oporavak, dok je Njemačka najsnažnije gospodarstvo EU. Britanskog premijera se poučava da 'ima velik interes za rješenje krize eura, iako Britanija nije član eurozone'.

Englezi se bore i s velikom nezaposlenošću mladih, što je rezultiralo i bezumnim neredima u Lonodnu, kada je velikim dijelom maloljetna rulja pljačkala trgovine bijele tehnike i butike. Ljevičarski nastrojen dnevnik Sueddeutsche Zeitung u prvi plan stavlja kontroverzne izjave Merkeličinog bliskog suradnika Volkera Kaudera, koji je na stranačkom saboru CDU-a rekao da će 'uskoro cijela Europa morati više govoriti njemački'. To je pak britanske tabloide inspiriralo da počnu upozoravati na opasnost od 'Četvrtog Reicha', i medijsko koškanje je moglo započeti. I usred svega toga, David Cameron dolazi kod kancelarke Angele Merkel na 'ribanje' oko svojeg protivljenja uvođenju europskog poreza na financijske transakcije i promjeni temeljnih ugovora EU.

I britanski lijevoliberalni Guardian ističe da će 'Cameron biti upozoren da njegovo ponašanje u vezi s krizom eura prisiljava Njemačku na izgradnju dvodomne Europe', što u prijevodu znači da će se eurozona više integrirati i ojačati, a ostale zemlje EU će biti sateliti te 'srži Europe' (Kerneuropa), kako to Nijemci vole reći. Cameron svoju ozbiljnost u pristupu rješavanju nestabilnosti eura planira pokazati serijom sastanaka. Ujutro je u Bruxellesu na doručku s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, nakon toga slijedi sastanak s Hermanom von Rompuyem, a nakon toga Cameron leti za Berlin, gdje ga dočekuje Angela Markel.

Njeni analitičari već su svjesni da se London planira pozvati na rijetko korišteni 'luksemburški kompromis', koji svakoj članici EU omogućava izuzeće od jednog pravila, u ovom slučaju nametanja poreza na City. Merkel je pred dolazak britanskoga kolege rekla da 'razumije Cameronovu borbu s deficitom', aludirajući na neuspješnost iste, 'ali da očekuje da Britanija preuzme veću ulogu u spašavanju eura'. Pritom je njemačka kancelarka vjerojatno mislila na činjenicu da se Velika Britanija već jednom izvukla iz uplaćivanja novca za stabilizacijske fondove eurozoe. U svakom slučaju, britanskog premijera u Berlinu očekuje zanimljiv dan.