SLUČAJ BREXIT

Cameron: Izlazak Velike Britanije iz EU-a je zamisliv!

19.12.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Iako spekulacije oko potencijalnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije nisu nikakva novost, britanski premijer David Cameron početkom je tjedna pružio novi mamac brojnim eurofobima i euroskepticima. Obraćajući se zastupnicima u donjem domu britanskog parlamenta izjavio je da je izlazak Britanije iz EU-a 'zamisliv', što označava njegovo prvo javno priznanje problematike oko britanskog članstva

Svoje je izlaganje potom donekle ublažio slijedećim pojašnjenjem. 'Za Britaniju svi su scenariji za budućnost zamislivi. Odgovorni smo za svoju sudbinu, možemo napraviti vlastite izbore. Smatram da bismo trebali izabrati da ostanemo u Europskoj uniji, da budemo članovi jedinstvenog tržišta, da maksimalno pojačamo naš utjecaj u Europi.' Unatoč tome što se osobno i nominalno protivi toj opciji, dodao je također da se Britanci 'ne bi se smjeli plašiti ustati za svoja prava kada su nezadovoljni nekim odnosima'.

Slučaj Brexit o izlasku Britanije iz Unije dobio je tako novi, neveseli nastavak. Odbijanje Velike Britanije da sudjeluje u tješnjem financijskom povezivanju unutar Unije već se mjesecima jasno ocrtava. Tako je glasanje o sedmogodišnjem proračunu Unije od 2014. do 2020. najviše zakočila, smatra se, Velika Britanija najavivši da će uložiti veto na bilo kakve nepredviđene troškove. London je odbio i sudjelovanje u nadzoru banaka, u fiskalnom paktu, a i jasno je najavio da neće odobriti novi porez na financijske transakcije koji bi ugroziti njegovo financijsko središte, City.

Nemali broj komentatora Cameronove javne izlete tumači kao ustupke sve brojnijoj antieuropskoj struji među britanskim konzervativcima, a prema nedavnoj anketi, većina ih je naklonjena povlačenju Britanije iz Unije.

Cameron je zasad otklonio mogućnost javnog referenduma na kojem bi se glasalo o izlasku ili ostanku zemlje u Uniji, no previđa se da bi početkom sljedeće godine mogao uslijediti referendum na kojem će Britanija tražiti nove, povoljnije uvjete članstva. No za pregovore o novim uvjetima Britaniji treba suglasnost svih ostalih 26 članica, a francuski predsjednik François Hollande već je otklonio mogućnost Europe 'à la carte', prenosi EUobserver.

Svoje negodovanje oportunim potezima britanskog premijera izrazila je i Obamina administracija izjavivši da bi 'EU bez Britanije bio slabiji na slobodnom tržištu, a i manje pouzdan po pitanjima vanjske politike i obrane'.

Teme se, prema Telegraphu, dotakao Obama tijekom videokonferencije s britanskim premijerom u utorak. Zatim, Washington u britanskim oklijevanjima vidi prije svega moguće smanjenje svog utjecaja na kontinentu, a prema izjavama niza dužnosnika, smatra Britaniju najboljim braniteljem slobodnog tržišta u Europi te, na određeni način, Uniju s Britanijom drži garancijom da ostatak Europe neće skrenuti u državni protekcionizam. No to je mišljenje koje zaziva jednu sasvim drugu temu.