AY CARAMBA!

Call of Juarez uzburkao duhove u Meksiku

22.02.2011 u 17:26

Bionic
Reading

Neposredno nakon opširnije najave novog Call of Juareza, počele su se dizati prve kontroverze vezane uz naslov.

Vlasti u Meksiku nezadovoljne su nedavno objavljenim akcijskim naslovom Call of Juarez: The Cartel. Razlog ovome leži u samoj tematici igre koja se veže uz konkretan grad u dotičnoj državi. Što je još zanimljivije (ili tragičnije, kako god si to postavite) grad Ciudad Juarez jedan je od najopasnijih gradova u Meksiku danas. Svekupni broj žrtava kartela u Juarezu tijekom prošle kotira oko 6000, sa opasnom tendencijom porasta.

 

Upravo zbog toga, lokalne vlasti pokrenule su medijsku i formalnu (pismenu) kampanju protiv Ubisoftove nove igre. Prema njihovim riječima, već su do grla u ubojstvima i borbi protiv narko kartela i jedina stvar koja im još treba je igra koja promovira takav način života. Također nadodaju kako djeca trebaju učiti drukčije vrednote od onih koje igra nudi.

 

Sad, ako nas pitate, moramo priznati da užasi vezani uz rat s mafijom u Meksiku zaista nisu materijal za ismijavanje. Brutalne egzekucije, mala djeca s oružjem u rukama, gomila narkomana i nemoć policije u borbi protiv narko-kartela formiraju gotovo neizlaznu situaciju za mnoge lokalne vlasti. Dodavanje vode na vruće ulje putem ove igre zaista nije potrebno. Potpuno se slažemo s lokalnim vlastima da ta igra ne bi smjela izaći na području Meksika. Hoće li se to desiti na globalnoj razini, kako to u originalu zahtjeva lokalna vlast, čisto sumnjamo. Blokada distribucije na području Meksika bila bi prihvatljiva kao barem blaga vrsta koliko-toliko humane geste.

 

Slideshow screenshotova iz novog Ubisoftovog Juareza.