SUDIONIK RATNIH ZBIVANJA

Čačić svjedok u procesu generalu bivše JNA

16.04.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Radimir Čačić, Stjepan Adanić i Čedomil Cesarec, sudionici ratnih zbivanja u Varaždinu 1991, ispitani su na varaždinskom Županijskom sudu kao svjedoci nakon što je Vrhovni sud RH vratio na ponovno odlučivanje zahtjev za obnovu kaznenog postupka koji je podnio Vlado Trifunović, general bivše JNA.

Zadnji zapovjednik varaždinskog korpusa JNA osuđen je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom ratnih zbivanja u Varaždinu koji je napustio s 200-tinjak vojnika, zbog čega je u Srbiji osuđen za izdaju, ali je ta presuda ukinuta.

Da bi dokazao svoju nevinost, Trifunović već dvadesetak godina zahtjeva obnovu postupka u Hrvatskoj. Prvi zahtjev za obnovu kaznenog postupka Trifunovića, kao i isto tako osuđenog Berislava Popova, zaprimljen je kod Županijskog suda u Varaždinu 14. lipnja 1995., a odbačen je 23. srpnja 1999. godine.

'Isti osuđenici podnijeli su novi zahtjev za obnovu kaznenog postupka koji je zaprimljen 6. ožujka 2000. godine, a odbijen je rješenjem od 9. ožujka 2001. godine. Na to rješenje osuđenici ulažu žalbu, koju VSRH usvaja i rješenjem od 21. srpnja 2005. godine ukida prvostupanjsko rješenje te vraća predmet na ponovno odlučivanje', doznajemo od Igora Pavlica, zamjenika predsjednice Županijskog suda.

Taj sud, nakon provedenih izvida, rješenjem od 28. rujna 2007. ponovno odbija zahtjev osuđenika za obnovu kaznenog postupka, ali na rješenje Trifunović ulaže žalbu. VSRH rješenjem od 16. siječnja 2013. godine usvaja žalbu, ukida prvostupanjsku odluku te predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

'Nakon što je spis vraćen s VSRH, predsjednik izvanraspravnog vijeća Županijskog suda proveo je izvidno ročište na kojem su ispitani svjedoci Radimir Čačić, Stjepan Adanić i Čedomil Cesarec, s time da će o potrebi provođenja daljnjih izvida koji se predlažu', predsjednik vijeća naknadno odlučiti. Nakon što se provedu svi potrebni izvidi, izvanraspravno vijeće će donijeti odluku o zahtjevu osuđenika za obnovu kaznenog postupka', pojašnjava Pavlic.