punjenje skladišta

Bulj u Saboru izvadio jaja, a Pavliček upozorio da se tjestenina za Robne zalihe kupovala po cijeni od 12 kuna za kilogram

10.06.2022 u 14:37

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je prihvatio nekoliko izvješća, među kojima o korištenju europskih fondova, Robnim zalihama za 2020. godinu, radu Državnog ureda za reviziju za 2021. te o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova od 1. siječnja do 30. lipnja 2021.

Uoči glasovanja o izvješću o stanju i upravljanju Robnim zalihama za 2020. oporbeni zastupnici su tražeći stanke još jednom upozorili da je stanje daleko od dobroga.

Suverenist Marijan Pavliček podsjetio je na afere, posebice na 2010. godinu kada je nekoliko desetaka tisuća tona žitarica i uljarica nestalo iz silosa u Đakovu.

No, danas iz Robnih zaliha tvrde kako je zadnja revizija pokazala da je "sve pod kontrolom", ne nedostaje niti jedan kilogram i svi prehrambeni proizvodi su na svom mjestu.

"Zabrinjava da u doba najveće ekonomske krize i velike neizvjesnosti imamo 67 posto popunjenosti svih skladišta Robnih zaliha", upozorio je.

Smatra da popunjenost skladišta treba biti minimalno 90 posto kako bi građani mogli mirno dočekati zimu.

Pavliček je upozorio i da su brojni proizvodi nabavljani po visokim cijenama, jer nije reagirano na vrijeme, pa se tako litra ulja nabavljala po 16 kuna, a kilogram tjestenine za 12 kuna.

Da je litra ulja nabavljana po cijeni većoj nego u trgovini upozorio je i Mostov Miro Bulj dodavši kako u ovom trenutku prijeti gašenje svih farmi koja proizvode jaja, a nitko ništa ne poduzima.

Obrativši se zastupnicima HDZ-a i SDSS-a, pokazujući jaje poručio je da se jaja više neće proizvoditi u Hrvatskoj i neće koštati 1,5 kunu ili dvije kune.

"Nije ovo terorizam, ne bojte se. Ovo jaje je vrlo bitan prehrambeni proizvod svakom našem  građaninu, djetetu prije škole. Svako jaje organizmu snagu daje", kazao je Bulj.

Odgovorila mu je HDZ-ova Maja Grba-Bujević rekavši da Bulj opet dezinformira javnost i radi lakrdiju od Hrvatskog sabora. "Tih performansa smo se nagledali, neumjesni su i neprimjereni", kazala je zaradivši opomenu. 

Kontejneri stigli prije iz Turske nego iz Robnih zaliha

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković je upozorio da su nakon razornih potresa u Zagrebu i na Banovini 2020. godine kontejneri prije stigli iz Turske nego iz naših Robnih zaliha.

"Ako je to trijumf politike Robnih zaliha onda smo zaista pogodili u sridu", poručio je dodavši kako treba razmisliti o ozbiljnoj reformi sustava i njegovoj transparentnosti. 

Replicirao mu je HDZ-ov Stipan Šašlin rekavši kako je to što smo dobili kontejnere iz Turske rezultat dobre vanjske politike.

"Kada bismo slušali vas i vašeg predsjednika ne bismo dobili vjerojatno od nikoga ništa", kazao je Šašlin zaradivši opomenu.

Prije glasovanja o Izvješću o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021., oporba je upozorila kako je jasno da smo u osam godina iskoristili samo 47 posto sredstava te da bi u iduće dvije trebali iskoristiti još njih 53 posto.

Hrvatski sabor prihvatio je također izvješća o radu Upravnog vijeća Hine za 2019. i 2020. godinu.