SDP I HDZ SLIČNO

Bulj: Dalje prste od Ine, izdali ste hrvatske interese!

31.08.2016 u 13:58

Bionic
Reading

Deset dana do izbora kampanja se vrti i oko Ine. Sindikat naftnog gospodarstva u Zagrebu okupio je koalicije i stranke tražeći odgovor kakva je budućnost ove strateške hrvatske kompanije. Narodna koalicija predvođena SDP-om i HDZ slažu se kako treba učiniti sve da se Ina vrati u potpuno hrvatsko vlasništvo. I jedni i drugi su za nastavak razgovora s Mađarima, paralelno s nastavkom arbitraže s MOL-om zbog kršenja dioničarskog ugovora. SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kaže za budućnost Ine imaju holistički pristup

'To nije samo Ina, to je i Petrokemija i Janaf. Dakle, jedna vrlo važna gospodarska grana o kojoj ovisi i BDP i platna bilanca države. Recimo samo jedan primjer, sisačke Rafinerije u koju se nije ulagalo. Definitivno ćemo naći modalitet da Inu vratimo u hrvatske ruke. Postoje dva, tri modela koje imamo. No za to nam treba razgovor s mađarskom stranom', kaže Hajdaš Dončić.

Za paralelni nastavak arbitraže i razgovora s MOL-om je i HDZ.

'Moraju se razjasniti odnosi u Ini, da MOL i Republika Hrvatska doista postanu partneri. Ako toga nema, onda će bilo koje rješenje biti pogubno', upozorava Goran Marić.

I Most inzistira na nastavku arbitraže, jer je, podsjećaju, Ina u mađarske ruke neprijateljski i nezakonito predana uz pomoć političkih elita. Miro Bulj iz Siska je poručio da Most neće dozvoliti gašenje Rafinerije, potom se obrušio na političke protivnike.

'Most je dokazao u slučaju Konzultantica kako se brani interes Ine. Poruka SDP-u i HDZ-u i njihovim priljepcima: Dalje prste od Ine! Izdali ste nacionalne interese. Više nećete', rekao je Bulj.

Domovinska koalicija očekuje skori povratak Ine u hrvatske ruke, a tvrde da je i prvi ugovor sklopljen na kriminalan način.

Vesna Balenović najavila je kaznene prijave protiv glavnih aktera prodaje 25 posto plus jedne zlatne dionice Ine Mađarima 2003. u vrijeme Račanove vlade. Balenović proziva Slavka Linića, Ljubu Jurčića, Stjepana Mesića, Tomislava Dragičevića da su na štetu RH zatajili povlaštene informacije o naftnim poljima u Siriji, vrijednim 25 milijardi dolara. A za zataškavanje slučaja odgovornim smatra Mladena Bajića