OBRAČUN NA DUNAVU

'Budimpešta na vodi': Orbán je otjerao Sorosa i gradi kineski kampus od milijardu i pol eura, lokalna vlast mu prkosi ulicama Dalaj-lame i 'slobodnog Hong Konga'

03.06.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Gradilište novog kineskog sveučilišta u Budimpešti postalo je poprište zanimljivog ekonomsko-geopolitičkog obračuna. Naime, liberalna budimpeštanska vlast na prilično je kreativan način odlučila napakostiti konzervativnom premijeru Viktoru Orbánu i njegovoj namjeri da sagradi ispostavu kineskog sveučilišta Fudan uz samu obalu Dunava, u operaciji koja prilično podsjeća na 'Beograd na vodi', megaprojekt Orbánovog južnog prijatelja, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Početkom ove godine, mađarska je vlada potpisala strateški sporazum s Kinom, koji između ostalog obuhvaća i projekt izgradnje studentskog kampusa sveučilišta Fudan iz Šangaja. Riječ je o jedinoj ispostavi ponajvećeg kineskog sveučilišta izvan matične zemlje i prvom kineskom kampusu u Europskoj uniji, za koji će mađarska vlada izdvojiti gotovo milijardu i pol eura.

Mađarska mreža za istraživačko novinarstvo Direkt36 istražila je i zanimljivu financijsku konstrukciju: država će iz proračuna financirati petinu iznosa, dok će preko milijardu eura biti pokriveno kreditom kineske razvojne banke koji će, na koncu, također vratiti mađarski porezni obveznici. Dakako, građevinski materijal i radnici također dolaze iz Kine.

Ovaj ogroman poduhvat dio je Orbánove gospodarske strategije nazvane 'Istočno otvaranje', u okviru koje je mađarska vlada pokrenula još neke megaprojekte, poput rekonstrukcije željezničke pruge ka Beogradu, financirane također kineskim kreditom od milijardu i pol eura. Mađarska je, također, zasad jedina članica EU koja je odobrila i uvezla goleme količine kineskog cjepiva protiv koronavirusa Sinopharm.

Izgradnja kampusa počela je u travnju 2021., na zapuštenom post-industrijskom zemljištu na lijevoj obali Dunava koje pripada okrugu Ferencváros. Krisztina Baranyi, načelnica ove gradske četvrti koja, baš kao i gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony pripada liberalnoj oporbi, od početka se protivi projektu, tvrdeći da je riječ o neutemeljenom rasipanju novca poreznih obveznika za račun širenja kineske dominacije u Mađarskoj i EU.

Krisztina Baranyi, načelnica budimpeštanske gradske četvrti Ferencvaros, na gradilištu budućeg kineskog kampusa Izvor: Profimedia / Autor: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ovih dana, borba lokalnih vlasti dobila je novu dimenziju kad su povukli prkosni potez - promijenili su imena ulica koje okružuju gradilište kampusa. Servisne ceste koje su dosad imale neutralna imena sada se zovu po globalno poznatim primjerima kineskog nepoštovanja ljudskih prava: Ulica Dalaj-lame, Ulica ujgurskih mučenika, Put biskupa Xie Shiguanga (bivšeg čelnika katoličke crkve zabranjene u Kini) te Ulica slobodnog Hong Konga.

Načelnica Ferencvárosa u utorak je na Facebooku pokrenula i javno savjetovanje o tome koje daljnje poteze bi lokalna vlast trebala poduzeti u pokušaju sprječavanja izgradnje ovog megaprojekta. 'Dali smo lijepa nova imena javnim prostorima u okruženju planiranog kineskog sveučilišta, jer želimo reći što mislimo o činjenici da Fideszova vlada želi u Budimpešti sagraditi sveučilište za Narodnu Republiku Kinu s 450 milijardi forinti javnog novca', napisala je Baranyi.

U srijedu je uz gradilište kampusa održana i simbolična konferencija za medije povodom preimenovanja ulica, na kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Gergely Karácsony. On je tom prilikom izjavio: 'I dalje se nadamo da do izgradnje kampusa neće doći, no ako i dođe, morat će trpjeti ova imena ulica'.

Od propalog olimpijskog sela do propalog studentskog doma

Inače, povijest ovog urbanističkog zahvata posebno je zanimljiva. Na spomenutom dijelu juga Budimpešte prvo je bila planirana izgradnja olimpijskog sela u sklopu kandidature za Olimpijske igre 2024., od koje je grad na kraju odustao. Zatim je 2018. norveška arhitektonska tvrtka Snohetta provela studiju izvedivosti revitalizacije ovog područja, u okviru koje je zaključeno da je prostor podoban za studentski dom. Vlada je čak i pokrenula projekt njegove izgradnje, fiktivno oglašavajući smještaj za 8 do 12 tisuća studenata u projektu koji bi stvorio 16 tisuća novih radnih mjesta.

Prilog mađarskog RTL-a o prosvjedu udruga mladih protiv kineskog kampusa Izvor: Društvene mreže / Autor: RTL Klub

No, već godinu dana kasnije, Kinezi su bacili oko na prostor koji se većim dijelom preklapa s lokacijom studentskog doma koji je planirala graditi vlada. Smještaj u tom studentskom domu trebao je koštati povoljnih 140 eura mjesečno i biti namijenjen studentima iz drugih dijelova Mađarske. Kineski će, pak, kampus, uvjereni su kritičari obzirom na reputaciju sveučilišta Fudan kao elitne kineske obrazovne ustanove, biti prije svega namijenjen Kinezima iz drugih europskih zemalja i praktički nedostupan lokalnom stanovništvu.

Prosvjed protiv zatvaranja Sorosevog sveučilišta u Budimpešti Izvor: Društvene mreže

Zanimljiv je i geopolitički kontekst: Orbán se odlučio na gradnju kineskog sveučilišta nedugo nakon što je uz veliku buku iz Budimpešte protjerano Srednjoeuropsko sveučilište, koje je osnovao multimilijarder i veliki Orbánov kritičar George Soros, a na kojemu je postdiplomske studije, usput, završio i sam Viktor Orbán. Sveučilište Fudan, s druge strane, u svom statutu navodi 'vjernost tradiciji i vrijednostima Kineske komunističke partije' kao jedan od uzusa kojeg se nastavnici i studenti trebaju pridržavati.

Američko veleposlanstvo u Budimpešti izrazilo je suzdržanost na najavu osnivanja kineskog sveučilišta, imajući u vidu 'sklonost kineskih vlasti ograničavanju akademskih sloboda i vršenju političkog pritiska kroz akademske institucije'. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin ljutito je reagirao na potez budimpeštanskih lokalnih vlasti: 'Nekoliko mađarskih političara previše naglašava pitanja vezana uz Kinu kako bi privukli pozornost i ugrozili suradnju Mađarske i Kine. Takvo ponašanje je podlo', rekao je.

Orbán se, pak, o promjeni imena ulica oko budućeg kampusa nije izjasnio, a i zbog čega bi kad - kako tvrdi načelnica Ferencvárosa - on lokalne vlasti baš o ničemu nikad ništa ne pita.