PREDSJEDNIK FBIH

Budimir pred parlamentom odlučno odbacio optužbe za korupciju

04.06.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u utorak je u Sarajevu pred zastupnicima u Zastupničkom domu entitetskog parlamenta odlučno odbacio optužbe da je umiješan u korupciju te je ustvrdio kako za pomilovanja koja je odobravao nije primao protuuslugu niti nagradu

'Kada sam ja donosio odluke, nisam ih donosio temeljem bilo kakvih protuusluga', kazao je Budimir na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma zakazanoj kako bi se raspravljalo o njegovoj moralnoj odgovornosti nakon optužbi da je umiješan u korupciju.

Budimir je kazao kako jamči svojom čašću da osobno nije primao darove niti protuusluge od pomilovanih osoba.

'Ako je toga bilo na drugim razinama, takve informacije nisam imao, a da sam ih imao zahtijevao bih pokretanje istražnog postupka', kazao je Budimir.

Ustvrdio je i kako je sva pomilovanja odobravao sukladno zakonu, a podsjetio je i kako su raniji predsjednici FBiH odobravali znatno više pomilovanja nego on sam.

Tako je, primjerice, Ejup Ganić mjesečno odobravao u prosjeku po 48 pomilovanja, dok je Budimir u prosjeku mjesečno odobravao po devet pomilovanja.

Otkako je preuzeo dužnost prije dvije godine, kako je sam kazao, Budimiru je na stol uz preporuke Ministarstva pravosuđa pristiglo više od 1.100 zahtjeva za pomilovanje.

Zastupnički bi dom nakon rasprave trebao odlučiti hoće li pokrenuti postupak Budimirove smjene.

Takvu je preporuku dalo ad hoc istražno povjerenstvo koje je utemeljeno ranije i koje je saslušalo Budimira, kao i dvojicu dopredsjednika FBiH, Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića, te ministra pravosuđa Zorana Mikulića.

Zaključak je pet od osam članova povjerenstva kako je Budimir postao nedostojan dužnosti koju obnaša te bi stoga valjalo pokrenuti postupak njegove smjene.

Uoči zasjedanja Zastupničkog doma samo su se predstavnici klubova zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i HDZ BiH očitovali kako će poduprijeti preporuke istražnog povjerenstva, dok su svi ostali najavili kako će pričekati kraj rasprave i tek onda odlučiti kakvo će stajalište zauzeti.

Ukoliko i bude potpore dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu za pokretanje postupka smjene predsjednika FBiH istu takvu odluku s istom takvom većinom mora donijeti i Dom naroda.

Tek nakon toga prijedlog je moguće uputiti Ustavnom sudu FBiH koji onda odlučuje o eventualnoj smjeni.