NOVA POLITIKA TABLOIDA

Britanski The Sun ispričao se zbog laži o Hrvatskoj

08.12.2015 u 13:14

Bionic
Reading

Britanski tabloid The Sun ispričao se zbog teksta naslovljenog 'Šest dana do terora' Emilea Ghessena, autora koji je naveo da mu na izbjegličkoj ruti od Turske do Pariza nitko nije pregledao putovnicu. Isprika je uslijedila četiri dana nakon što je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo presliku Ghessenove putovnice napravljenu prilikom granične kontrole, čime je demantirana lažna tvrdnja da ga hrvatska policija nije evidentirala, kao i maštovita konstrukcija o skrivanju u WC-u vlaka na granici Srbije i Hrvatske

Podsjetimo, tportal je u ponedjeljak upitao Phillipu Kennedy, ombudsmanicu The Suna, hoće li se tabloid ispričati hrvatskoj Vladi i građanima zbog narušavanja ugleda države, a ona je odgovorila da istražuje taj slučaj te će se povratno javiti s novim informacijama. Danas je na internetskim stranicama The Suna osvanula isprika.

'U članku objavljenom 5. prosinca, naslovljenom '6 dana do terora', objavili smo dnevnički zapis Emilea Ghessena, neovisnog autora dokumentaraca i bivšeg kraljevskog marinca, koji je rekao da se prošvercao od Turske do Pariza bez korištenja putovnice. U međuvremenu smo doznali da smo dovedeni u zabludu vezano uz njegovo ponašanje za vrijeme tog putovanja. Suprotno od onog što nam je rečeno, i što je objavljeno, gospodin Ghessen koristio je svoju putovnicu prilikom ulaska, kao i izlaska iz hrvatskog grada Zagreba. To su potvrdile hrvatske vlasti. Također, sada vjerujemo da je putovnicu koristio i na drugim graničnim točkama unutar Europe. Njegova priča, stoga, nije pokazala da su granice Europe imale labave kontrole.

Ispričavamo se zbog objave informacija koje upućuju na pogrešan zaključak te smo promijenili našu politiku vezanu uz korištenje slobodnih novinara u pričama poput ove', stoji u obavijesti The Suna.

Brojni Britanci, kojima su dozlogrdile opetovane dezinformacije tog visokotiražnog tabloida, proteklih dana na društvenim mrežama citirali su oštru osudu ministra Ranka Ostojića, a on je poručio da je Ghessenu mjesto u WC-u, baš kao i novinama koje su objavile njegov neprofesionalni uradak. Ni nakon današnjeg posipanja pepelom uredništva The Suna osude se ne stišavaju, a na Twitteru @SunApology omraženom tabloidu sugerirali su primjereniju ispriku.