NAPREDNA ŠPIJUNAŽA

Britanski 'pingvini' oživjeli Jamesa Bonda

20.11.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Britanska komunikacijska agencija za prikupljanje obavještajnih podataka iz signalnih izvora (GCHQ) prati mjesta na kojima diplomati odsjedaju putem sofisticiranog automatiziranog sustava koji nadzire hotelske rezervacije. Jednom kada se potvrdi rezervacija otvaraju se razne špijunske opcije za daljnje praćenje diplomata i vladinih dužnosnika. Kada diplomati putuju na međunarodne summite, konzultacije i pregovore u ime vlada, obično odsjedaju u skupim hotelima. Nakon što se prijave uključi se i jedinstvena usluga koju nisu naručili, nadzor britanskih tajnih službi, piše Die Spiegel

Dokumenti NSA-a koje je javnosti otkrio zviždač Edward Snowden pokazali su da je više od tri godine GCHQ koristio automatizirani sustav za nadzor hotelskih rezervacija u oko 350 hotela diljem svijeta s ciljem traganja i analize rezervacija diplomata i vladinih dužnosnika. Tajni program zove se 'Kraljevski vratar' i ima logo pingvina koji nosi krunu, ljubičasti plašt i drži štapić. Pingvin je očigledno aluzija na crno-bijelu uniformu koju nosi osoblje u luksuznim hotelima. Cilj programa prikupiti je podatke o rezervacijama, hotelu i gradu koji strani diplomat namjerava posjetiti. Kada se dođe u posjed tih informacija, ostaje dovoljno vremena da se poduzmu daljnje akcije nadziranja.

Snowdenovi dokumenti su izazvali sumnju u istinitost tvrdnji šefova triju britanskih sigurnosnih agencija izrečenih pred parlamentarnim odborom prošlog tjedna. Oni su tada ustvrdili da je glavni razlog i svrha njihovih napora bila borba protiv terorizma i praćenje pripadnika Al Kaide i sličnih organizacija. Prototip programa je razvijen 2010. godine, a bio je tako uspješan da je nastavljen daljnji razvoj. U dokumentima se i detaljno objašnjava kako funkcionira program praćenja diplomata. Uglavnom, prate se potvrde rezervacija iz 350 svjetskih hotela prema službenim državnim domenama poput gov.xx. Dnevne dojave dolaze na stol dežurnom analitičaru u sigurnosnoj agenciji. Nakon što se utvrdi hotel i soba u kojoj je diplomat odsjeo otvara se široka lepeza daljnjih mogućnosti koje moderna špijunaža nudi. Naravno potencijalno se može ozvučiti soba i telefon te nadzirati lokalnu hotelsku internetsku mrežu.

Ako se radi o gostu od visokog zanimanja sigurnosnih agencija, na njega se može izvršiti 'tehnički napad'. U dokumentima se navodi da je oformljena posebna jedinica specijalista za tehnologije koji su 'osposobljeni premostiti rupe u komunikaciji koje naši konvencionalni pristupi ne mogu dosegnuti'. Riječ je o malim timovima koji posjeduju napredne tehnološke vještine i mogu rješavati jedinstvene zahtjeve. Gosti naravno nemaju pojma o tehnološkim preradama svojih soba i apartmana. Naravno je u slučaju visokovrijednih meta moguće korištenje i staromodnih metoda poput angažmana agenta koji će prisluškivati razgovore diplomata u hotelskom baru.

Dokumenti koje su na uvid dobili novinari Spiegela ne pokazuju kako se obično koristio program, ali indiciraju da se nastavio razvijati i može se stvoriti slika o tome kako su sigurnosni agenti, uključujući one u GCHQ-u, odgovorni za 'efekte'. U GCHQ-u 'nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati optužbe' Spiegelu. Na kraju Spiegel navodi da su špijuni Njezinog Veličanstva vrlo svjesni činjenice da je automatizirano nadziranje diplomata tijekom putovanja vrlo kontroverzna tema.