započeo stranački skup

Britanski laburisti imaju velike planove:'Želimo stvoriti uvjete za rast u ovoj zemlji'

08.10.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Vođa britanskih laburista Keir Starmer rekao je u nedjelju da će laburistima glavna misija biti poticanje gospodarskog rasta ako dođu na vlast i izrazio uvjerenje da bi mogao surađivati s poslovnom zajednicom kako bi to "vrlo brzo" postigao.

Na početku godišnje konferencije te oporbene stranke u sjevernom gradu Liverpoolu, vjerojatno posljednje prije idućih izbora, Starmer je rekao da njegov preustroj laburista ide "po planu" i da je stranka spremna preuzeti vlast.

S vodstvom pred vladajućom Konzervativnom strankom prije izbora koji se očekuju iduće godine, Starmer je rekao da će iskoristiti konferenciju da ponudi biračima niz politika koje će potaknuti gospodarski rast.

"Želimo stvoriti uvjete za rast u ovoj zemlji...uvjeren sam da ćemo ostvariti taj rast. To je glavna misija buduće laburističke vlade", rekao je 61-godišnji Starmer za BBC.

Starmer je rekao da će laburistička vlada surađivati s poduzećima pružanjem "stabilnosti" investitorima koja je, kako je rekao, izostajala pod konzervativnom vladom koja je na svojoj nedavnoj stranačkoj konferenciji otkazala projekt brze željeznice.

"Sve ovisi o tome", rekao je Starmer i dodao da se samo rastom može financirati obnova javnih usluga.

"Mislimo da se to može dogoditi vrlo brzo, u roku nekoliko mjeseci od dolaska laburističke vlade, možemo to obrnuti i ostvariti potrebna ulaganja", rekao je. 

Gospodarski rast u Britaniji oslabljen je prema povijesnim standardima i mnoga se kućanstva bore sa sve većim troškovima života.

No službeni podaci iz rujna govore da je učinak zemlje od početka pandemije covida-19 bio puno bolji nego što se mislilo, s bržim rastom od Njemačke ili Francuske. 

Starmerova odluka o partnerstvu s velikim poduzećima kako bi se potaknula ulaganja i rast izazvala je određene kritike.

"Želim da laburisti dođu i bore se za radnike i njihove zajednice", rekla je Graham za Sky News. "Imali smo 13 godina torijevce koji su se borili za veliki biznis i za bogate. Sad je vrijeme da laburisti dođu i bore se za našu stranu", rekla je Sharon Graham, glavna tajnica sindikata Unije.