pozitivan dvije godine

Britanac od covida bolovao 411 dana. Konačno je izliječen

04.11.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Smatra se da je Britanac koji je bolovao od covida 411 dana imao virus duže od bilo koga drugog na svijetu i preživio je. Riječ je o 59-godišnjem pacijentu koji je bio zaražen ranijom varijantom virusa i nije se mogao riješiti infekcije zbog oslabljenog imunološkog sustava zbog transplantacije bubrega

Pacijent, čiji je oslabljeni imunološki sustav nakon transplantacije bubrega, prvi puta je bio pozitivan na testu u prosincu 2020. Unatoč gubitku simptoma, test je bio pozitivan do siječnja 2022., piše Sky News.

Liječnici u Guy's and Thoma's bolnici u Londonu su rekli kako nemaju drugih dokumentiranih slučajeva da je osoba izliječena nakon toliko duge infekcije.

Koristili su se genetičkom analizom kako bi utvrdili da neimenovana 59-godišnja osoba još uvijek ima ranu varijantu originalnog wuhanskog soja, onog koju su Alfa, Delta i Omikron davno pretekli u općoj cirkulaciji.

Tek kada su identificirali varijantu mogli su ga liječiti s Regeneronom, istim koktelom lijekova koji je pomogao Donaldu Trumpu da pobijedi bolest.

Isti tim je liječio pacijenta s temeljnim zdravstvenim problemom koji je umro nakon što je bio pozitivan na testu 505 dana.

U oba slučaja genetičko testiranje je pokazalo kako pacijenti nisu bili reinficirani.

  • +9
Cijepljenje protiv covida Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Slučajevi trajne infekcije su različiti od dugog COVID-a gdje pacijent može pokazivati simptome mjesecima, ali nisu pozitivni na testu.

Tim koji liječi slučajeve pozvao je na dodatna istraživanja liječenja antitijelima za slučajeve dugog COVID-a, a aktivisti su pozvali na to da novi lijek Evusheld, bude dostupan u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi.

Doktor Luke Blagdon Snell kaže: 'Neke nove varijante virusa su otporne na sve tretmane antitijelima koji su dostupni u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi'.

'Neki ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom su još uvijek u opasnosti od teške bolesti i trajne infekcije. I dalje radimo na razumijevanju najboljeg načina zaštite i njihova liječenja'.