bivši predsjednik

Brazilski Kongres traži istragu protiv Bolsonara zbog pokušaja državnog udara

19.10.2023 u 09:20

Bionic
Reading

Odbor brazilskog Kongresa u srijedu je službeno zatražio od tužitelja da istraže bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara po nekoliko mogućih optužbi, uključujući pokušaj državnog udara zbog nereda njegovih pristaša u siječnju

Povjerenstvo koje istražuje upad Bolsonarovih pristaša 8. siječnja u predsjedničku palaču, Vrhovni sud i zgrade Kongresa glasalo je 20 prema 11 za prihvaćanje konačnog izvješća prema kojem bi se krajnje desničarski bivši predsjednik trebao suočiti s optužbama za pokušaj rušenja vladavine prava, političko nasilje i zavjeru.

Izvješće od 1300 stranica - rezultat gotovo petomjesečnih dramatičnih saslušanja zajedničkog odbora Senata i donjeg doma - pravno ne obvezuje ured glavnog tužitelja na djelovanje.

Ali to je najnoviji u nizu pravnih problema za Bolsonara (68), koji je već pod istragom zbog raznih optužbi za korupciju i zloporabu položaja.

Bolsonaru, koji je bio predsjednik od 2019. do 2022., također je u lipnju zabranjeno osam godina kandidirati se za izbore jer je lažno tvrdio da su korišteni elektronički uređaji za glasanje koji su bili osjetljivi na hakiranje i prijevaru.

"Ne možemo amnestirati one koji pokušaju državni udar", rekla je ljevičarska zastupnica Jandira Feghali tijekom završne rasprave odbora.

S druge strane prolaza, pro-Bolsonarov zastupnik Nicholas Ferreira osudio je to kao "djelomično i lažljivo izvješće".

Tisuće Bolsonarovih pristaša nadjačale su osiguranje kako bi upali u dvorane vlasti tijekom nereda, pozivajući vojsku da smijeni predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu.

Bolsonaro, koji je u listopadu 2022. izgubio od ljevičarskog veterana Lule na izborima koji su izazvali podjele, bio je u to vrijeme u Sjedinjenim Državama, nakon što je tjedan dana prije odbacio inauguraciju svojeg velikog rivala.

No izvješće je pokazalo da je poticao akcije svojih pristaša i prije odlaska s dužnosti.

Odbor je također pozvao tužitelje da optuže vojne časnike, uključujući Bolsonarova bivšeg ministra obrane, generala Paula Sergia Nogueiru de Oliveira, i bivše zapovjednike mornarice i vojske za njihovu navodnu ulogu u nemirima.

U sve većim pravnim problemima, bivši predsjednik u srijedu se također suočava s ispitivanjem savezne policije, u odvojenoj istrazi o optužbama protiv konzervativnih poslovnih čelnika da su planirali državni udar u Bolsonarovu korist.