OČEKUJU KOMPENZACIJU

Branitelji traže sedam posto dionica HEP-a

04.01.2017 u 13:04

Bionic
Reading

Branitelji vjeruju da će i oni imati koristi od privatizacije HEP-a i računaju da će vlada Andreja Plenkovića sedam posto dionica tog poduzeća prenijeti u Fond hrvatskih branitelja, kao što je to bio slučaj u inicijalnim javnim ponudama za Inu i HT, piše Novi list

'Kao prvo, ova Vlada treba ispraviti nepravdu koju nam je Milanovićeva vlada nanijela prilikom privatizacije Croatia osiguranja. Tadašnji ministar financija Slavko Linić nije nam htio dati sedam posto dionica. S obzirom na to da država posjeduje još 28 posto vlasništva u toj firmi, očekujemo da sedam posto od toga bude dodijeljeno Fondu hrvatskih branitelja. Što se HEP-a tiče, naš predstavnik u Vladi je ministar Tomo Medved i on će, vjerujem, inicirati sastanak u Vladi o tome. Očekujemo i sedam posto dionica HEP-a ili da nam se to na neki način kompenzira. Fond hrvatskih branitelja mora opstati', rekao je za Novi list predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić.

Nema prepuštanja

Međutim, iz jučerašnjih se riječi potpredsjednice Vlade Martine Dalić teško može zaključiti da će želje branitelja, barem kad je o HEP-u riječ, doista biti ispunjene.

'To je svakako jedna od odluka koje treba donijeti tijekom ovoga procesa. U povijesti smo imali uspješne IPO-e u HT-u i Ini, a model tada primijenjen bit će korišten i u ovoj transakciji', krajnje je šturo Martina Dalić odgovorila na novinarsko pitanje hoće li Vlada sedam posto dionica HEP-a rezervirati za branitelje.