NOVI SUKOB UDRUGA I VLADE?

Branitelji neće dobiti ništa od prodaje HPB-a i CO

09.08.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Izgleda kako je na pomolu novi sukob između vlade i jednog dijela braniteljskih udruga. Vlada neće u Braniteljski fond uplatiti dio sredstava koja će dobiti prilikom predstojeće prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke.

Prema sadašnjim prognozama, zarada od prodaje Croatia osiguranja i HPB-a, trebala bi iznositi oko dvije milijarde kuna, i čelnici Braniteljskog fonda su očekivali uplatu približno 140 milijuna, odnosno sedam posto, piše Jutarnji list

Međutim od toga neće biti ništa potvrdio je ministar branitelja Predrag-Fred Matić : 'Zakon o privatizaciji izmijenila je HDZ-ova vlada 2010., i unesena je odredba po kojoj se može , ali i ne mora, dati sedam posto dionica Fondu branitelja. Tada se braniteljske udruge nisu bunile protiv takve promjene, pa se ne trebaju niti sada', drži Fred Matić.

To ne znači da žrtve Domovinskog rata neće imati koristi od predstojeće privatizacije, ali gubitnici će sigurno biti oni koji su raspolagali braniteljskim novcima. Neslužbeno se doznaje kako su Matić, ministar financija Slavko Linić i potpresjednik vlade Ranko Ostojić, dogovorili da se približno isti iznos dodijeli za školovanje djece poginulih branitelja.


'Ako se radi o 130-140 milijuna kuna, neka se to podijeli na deset godina, i to je dovoljno da pomognemo da u tom razdoblju više od devet tisuća djece završe školovanje, i budu spremni uključiti se u svakodnevni život. Ionako se ne radi o velikim novcima, i bolje je istinski pomoći desetak tisuća mladih ljudi koji se školuju, nego ta sredstva podijeliti na pola milijuna branitelja, pa će svaki od njih dobiti nekakvih sto ili dvjesto kuna', pojašnjava Matić.

No, članovi Odbora za ratne veterane iz redova HDZ-a, Tomislav Ivić, Zvonko Milas i Josip Đakić, nedavno su sa svoje sjednice javno zatražili od Vlade da Braniteljskom fondu ne uskraćuje dionice tih poduzeća jer bi se mogao dovesti u pitanje njegov opstanak, a time i mnogi projekti koji se financiraju iz dobiti. Trećina dobiti ulaže se u stipendije djece branitelja - ukupno je isplaćeno 9556 stipendija, kao i u Zakladu branitelja koja je lani odobrila 4825 novčanih pomoći.

Više pročitajte ovdje