UBIJEN LEE RIGBY

Braća po vjeri otkrila tko je londonski ubojica

23.05.2013 u 20:26

Bionic
Reading

Britanska policija potvrdila je da su u sklopu istrage o smrti 25-godišnjeg vojnika Leeja Rigbyja u londonskoj četvrti Woolwich uhićene još dvije osobe, muškarac i žena, oboje 29-godišnjaci. Osumnjičeni su za sudjelovanje u zavjeri s ciljem ubojstva te zatvoreni u policijskoj stanici u južnom Londonu

Dvojica osumnjičenika koje je policija ranila i uhitila na mjestu zločina u srijedu, 22-godišnjak i 28-godišnjak, i dalje su u bolnici, a zdravstveno stanje im je stabilno, navela je policija.

Dvojica poznatih muslimanskih vođa kažu da je mladić koji je snimljen s mesarskim nožem nakon ubojstva britanskog vojnika preobraćenik na islam koji je sudjelovao u prosvjedima zajedno sa zabranjenom radikalnom skupinom al-Muhajiroun.

Bivši čelnik al-Muhajirouna, Anjem Choudary, rekao je da je riječ o 28-godišnjem Michaelu Adebolaju, kršćaninu koji se preobratio na islam oko 2003. i potom sudjelovao u nekoliko prosvjeda u Londonu.

Omar Bakri Muhammad, koji je iz Londona, gdje je bio radikalni muslimanski propovjednik, preselio u Libanon, također tvrdi da je ubojica Adebolajo. Navodno je pohađao njegove propovjedi u Londonu početkom 2000-ih. Policija još nije potvrdila identitet uhićenoga.

U međuvremenu, objavljeno je da je ubijeni Lee Rigby bio uzoran vojnik s profesionalnim iskustvom u misijama u Afganistanu, Njemačkoj i na Cipru, duhovita osoba i otac dvogodišnjeg sina Jacka.


R.I.P. Lee Rigby