lom u mostu

Božo Petrov: Ne mislim da je stranka pukla

24.04.2024 u 11:18

Bionic
Reading

Marija Selak Raspudić najavila je da s Ninom Raspudićem napušta Most zbog sukoba s Marinom Miletićem. Predsjednik Mosta Božo Petrov održao je konferenciju za medije o skandalu u stranci, zahvalio je bračnom paru Raspudić na suradnji te istaknuo da je želio da svi budu na listi za euroizbore, ali Marija Selak Raspudić i Marin Miletić preko svađe nisu mogli prijeći

Petrov je kazao da je Marija Selak Raspudić sve rekla, a on je birao da svi budu na listi jer je to čini jačom.

'Želio sam da budu svi na listi, a oni nisu to mogli prihvatiti', kazao je Petrov.

'Ne mislim da je stranka pukla, dvoje kolega će u Saboru djelovati neovisno i nadam se da ćemo surađivati', kazao je Petrov.

Istaknuo je još jednom da je htio da svi budu na listi. 'Izabrao sam Most', odgovorio je na pitanje zašto je stao na stranu Miletića.

Ponovio je opet da je želio da svi budu na listi - i Raspudić, i Grmoja, i Troskot.

'Ona to nije mogla prihvatiti, njima to iz njihovih razloga nije bilo prihvatljivo', kazao je Petrov.

Objasnio je razlog zbog kojeg je nastao spor - zato što se Miletić ogradio od kolegice u kampanji.

'Miletić je pogriješio, ali se zbog toga i ispričao', kazao je Petrov.

Žao mu je što se to dogodilo jer oboje smatra čestitim ljudima.

Kao predsjednik ih niste uspjeli pomiriti, pitali su novinari. 'Tijekom kampanje se dogode razne stvari, koje se tijekom vremena izglade. Nadao sam se da će nam na raspolaganju biti određeno vrijeme, ali kampanja za europske izbore odmah je uslijedila', kazao je Petrov.

Minorizirao je probleme koji su nastali tijekom kampanje i ne smatra ih važnim.

'Odlazak je bio njihov izbor. Sa strane Mosta nije bilo uvjeta. Htjeli smo da Marija nosi listu i da svi budu na njoj', kazao je Petrov.

Zagreb: Božo Petrov održao konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Što se tiče formiranja vlasti, kazao je da imaju svoje politike i ni u kojim kombinacijama ne vide HDZ. Smatraju da ta stranka stvara štetu Hrvatskoj i treba je poslati u oporbu. Istaknuo je da surađivati ne mogu ni sa SDSS-om ni s Možemo!.

S ostalim oporbenim strankama mogli bi se složiti da se sruši HDZ. SDP bi trebao prihvatiti njihove politike i da se odreknu svojih anacionalnih politika.

Ako ne bude nikakvog dogovora, spremni su i na nove izbore.

'Podržat ćemo konstituiranje Sabora ako to bude u interesu hrvatskog naroda, a koji će podržati obiteljske vrijednosti i pritom neće biti SDSS-a i Možemo!' kazao je Petrov.

Odbacio je tvrdnju da se odluka ne može donijeti bez Vlade. 'Sabor može predlagati i donositi zakone, a Vlada se može očitovati. Postojat će tehnička vlada i neka nama Andrej Plenković čestita', kazao je Petrov.

Govoreći o Možemo!, kazao je da ih pita hoće li pristati na obiteljske vrijednosti. 'Hajde, pitajte ih! Mi nikoga ne tražimo. Oni nas traže, a ako nas traže, onda će pristati na obiteljske vrijednosti, zemlju bez korupcije i normalne zakone', kazao je Petrov.

'Svatko u zemlji trebao bi prihvatiti ono što ćemo mi predlagati', poručio je predsjednik Mosta.

Komentirao je i Glasnovića na listi.

'Razgovori o točkastoj koaliciji postojali su i prije nego što je Marija otišla, a kad sam išao za župana dubrovačko-neretvanskog, koalirao sam s HSP-om', naveo je Petrov.

Ustrajava na tome da se Sabor može konstituirati bez HDZ-a, Možemo! i SDSS-a.

Na opasku novinara da se glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ne može smijeniti bez Vlade rekao je:

'Kada se napravi većina bez navedenih stranaka i provedu promjene, ili će se ići na izbore ili će se formirati Vlada koja će podnijeti zahtjev za razrješenjem državnog odvjetnika', naveo je Petrov.

Što se tiče Domovinskog pokreta, Petrov je mišljenja da bi oni u tom slučaju prevarili birače. 'Rekli smo, kada raskrste s HDZ-om, da nam se mogu javiti', rekao je Petrov.

Što se tiče rokova za formiranje većine, Petrov kaže da je mnogo veća šteta dopustiti lopovima da i dalje budu na vlasti nego da se ide na nove izbore.

Selak Raspudić ranije je održala konferenciju za medije i potvrdila da napušta Most sa suprugom Ninom Raspudićem. Tvrdi da do nesuglasica nije došlo zbog liste za Europski parlament, već su problemi ranije nastupili oko načina vođenja kampanje za parlamentarne izbore. Selak Raspudić je kazala da je trebala nositi listu Mosta za Europski parlament. Odustala je jer je na njoj trebao biti i Marin Miletić, a koji se ogradio od nje tijekom kampanje.

'Smatrala sam da bi to bila izdaja integriteta i birača, a sve da bih se dokopala briselskog mandata - smatram da je mnogo poštenije to da sam odustala od te liste i da nastavim djelovanje u Hrvatskom saboru', poručila je Selak Raspudić. U dogovoru s Raspudićem, odlučila je da nije vrijeme za dizanje sidra i odlaska na neke bolje funkcije. Objasnila je i da Raspudić uopće nije trebao biti na listi. Stranka je željela, a Raspudić nije želio varati birače jer u Bruxelles nije ni želio ići. Nastavljaju djelovati kao nezavisni zastupnici.