dan policije

Božinović: Uspjeli smo u tome da Hrvatska ostane među najsigurnijim zemljama u Europi

29.09.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Nakon što je načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece jučer ponovno inzistirao na policijsko verziji događaja, odnosno da je policajac u Osijeku slučajno upucao 21-godišnju djevojku, slučaj je komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Božinović je, prenosi N1, na početku obraćanja rekao kako policija radi najbolje što može. Propusta, govori, ima. Osobito je ponosan na to što je u nekoliko godina riješeno pitanje opremanja policajaca, koji svojevremeno nisu imali ni dovoljno cipela. MUP je vrlo složen resor, govori. 'Mi nismo institucija koja se bavi samo lijepim temama. Policajci su u dnevnoj interakciji s građanima, to nisu situacije u kojima bi ljudi birali da se nađu. I u tome smo uspjeli u onome što nam je cilj, da Hrvatska ostane među najsigurnijim zemljama u Europi', kaže Božinović.

Na pitanje o slučaju u Osijeku, Božinović kaže kako je bio na putu, u Bruxellessu. 'Iz onoga što sam vidio, on je govorio o okolnostima na način da je vjerojatno pokušao odgovoriti na ono što se policiji u cijelom ovom slučaju staviti na teret, a to je da je netko zataškavao ubojstvo u Osijeku, odnosno smrt studentice za koju smo izrazili sućut i proveli istraživanje', rekao je Božinović o izjavi načelnika Becea koji je ponovno, usprkos kvalifikaciji DORH-a, rekao kako je policajac djevojku ubio nenamjerno.

Policajci imaju osiguranu psiho-socijalnu pomoć, kaže ministar, osobito nakon određenih akcija kojima su svjedočili. Spomenuo je primjer ekipe koja je u vrlo kratkom vremenu, svega nekoliko sati, svjedočila dvama ubojstvima mladih djevojaka.

O slučaju policajaca koji su silovali ženu u Ličko-senjskoj županiji, a zatim pušteni iz istražnog zatvora bez da je o tome obaviještena žrtva, Božinović kaže: 'To očito nije dobro, ali što se tiče policijskog sustava, ne znam neki drugi sustav, instituciju, koja upravo po ovim pitanjima toliko radi sa svojim pripadnicima, službenicima. Ne da radimo sami, nego koristimo znanja i sve ono što nam mogu prenijeti članovi NGO-a, pravobranitelji… Mi smo otvoren sustav, to je bila jedna od poruka mog govora danas.'

Što se tiče pisma kojim je, navodno, policijska službenica upozorila da policajci ne idu na liječničke preglede, Božinović kaže kako je očito trenutak da se pošalje takva čestitka hrvatskoj policiji te da mu ne pada na pamet da istražuje tko je pismo na pisao.

Božinović je komentirao i pitanje migranata i odluku Slovenije da uvede kontrole nakon granice. On kaže i kako je već počela antimigrantska kampanja prije izbora.

  • +25
Svečana akademija povodom Dana policije Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Slučaj iz Osijeka je komentirao i Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije

'Smatram da nitko nije propitivao da je DORH pokrenuo istragu prema onome što je policija prikupila. Zabrinuo bih se da DORH nije imao na temelju čega pokrenuti istragu. Mislim da je sve napravljeno sukladno pravilima struke', kaže Gerovac dodajući da ovo nije ni prvi ni zadnji put da DORH i policija imaju različite poglede na nešto što je prikupljeno.

'Mislim da sve ono što smo komunicirali s kolegama, a morate znati da oni nisu sami na svijetu, postoje službe koje koordiniraju postupanje, ne postoji jednostrana njihova odluka… Mi smo surađivali, razgovarali, meni je jedino bitno da su policajci u Osijeku pribavli dovoljan supstrat činjenica i dokaza da bi provodili istragu', rekao je. Bez policije nema ni optužnice ni presude, kaže.

'DORH je korektiv, oni vode kazneni postupak', kaže Gerovac zaključujući da će se vidjeti što će biti za šest mjeseci ili godinu dana.

Slučaj Vilija Beroša

Govoreći o slučaju zlouporabe identiteta ministra Vilija Beroša, Gerovac kaže da je vjerojatno u pitanju zlouporaba osobnih podataka i da se takva djela gone po službenoj dužnosti. 'Malo je to kompleksno i radi se o djelu koje se goni po službenoj dužnosti', govori.