BOŽIĆNA KNJIGA SARE PALIN

'Božić je pod napadom, puške su najbolji pokloni'

17.11.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Nekoć kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a, Sarah Palin sada je konzervativni celebrity te na svaki način pokušava ostati u žiži javnog interesa. Po svojoj neinformiranosti slavna Palin sada je napisala knjigu za Božić, naslovljenu 'Good Tidings and Great Joy – Protecting the Heart of Christmas'

Sarah Palin bila je neuspješna potpredsjednička kandidatkinja, neuspješna guvernerka Aljaske koja je dala ostavku prije kraja mandata, neuspješna propovjednica suzdržavanja od seksa s obzirom na to da joj je kći Bristol rodila maloljetna i izvan braka, neuspješna jednosezonska zvijezda reality šoua, neuspješna TV-komentatorica koju je Fox News otpustio, i još mnogo toga. Sada toj listi neuspjeha može uključiti i literarnu karijeru, a knjiga božićne tematike u kojoj se još obećava 'zaštititi srce Božića' samo je još jedan potez ove republikanske Paris Hilton da ostane u centru pažnje. I zaradi novca, naravno.

Riječ je o knjizi koja kombinira polemički tekst protiv svih koji omalovažavaju Božić, obiteljske fotografije Palinovih i recepte za omiljena jela, dakle bućkurišu za široke narodne mase, one koji i dalje vjeruju da bi Sarah Palin bila odlična predsjednica SAD-a. I sve to na 256 stranica uz odgovarajuću cijenu.


'Good Tiding and Great Joy' Palin opisuje kako je od supruga Todda dobila pušku kao božićni poklon, prisjeća se božićnih anegdota iz obitelji i tradicionalnog čitanja Guinnessove knjige rekorda na glas. 'Sve to je doista u knjizi!' s podsmijehom konstatira londonski Guardian u svojem predstavljanju literarnog izleta Sare Palin, koja je knjigu, naravno, lansirala u blagdansko vrijeme, taman pred Dan zahvalnosti.

Vrijedi podsjetiti da američka republikanska desnica smatra da je Božić pod napadom liberalne političke korektnosti te prosvjeduju kad se čestitaju blagdani, kao i protiv sekularnog napada na religijske svetinje. Palin se sa svojom božićnom knjigom uklapa u trend desničara koji su ili objavljivali bajkovite romane o čudu Božića ili polemike protiv njegove ugroze, poput popularnog i posve nadrealnog voditelja Glenna Becka. Ako 'Good Tidings and Great Joy' postane bestseler, moguće je da će izrasti i cijeli serijal, jer Sarah Palin je možda bila neuspješna u mnogo toga, ali nikad u zarađivanju novca na svojem statusu konzervativne medijske heroine.

Intervju sa Sarom Palin o Božiću.