MEĐU UHIĆENIMA OTAC I SIN

'Bombašima' s Trga mjesec dana istražnog zatvora

27.01.2013 u 12:08

Bionic
Reading

Jednomjesečni pritvor određen je šestorici muškaraca uhićenih zbog povezanosti s eksplozijom na glavnom zagrebačkom trgu. Pritvor im je odredio istražni sudac zagrebačkog Općinskog suda.Kao motiv postavljanja i aktiviranja eksplozivne naprave na zagrebačkom Trgu bana Jeleačića policija je navela - obijest!

'Motiv je definitivno suluda ideja pojedinca ili pojedinaca ili te grupe koja od lagodnog života ne zna što bi sa sobom pa idu ovako nešto raditi', rekao je Goran Burušić, načelnik PU zagrebačke, na konferenciji za novinare.

Načelnik Burušić izvijestio je da je policija već istog dana tijekom obavljanja očevida imali indicije o počiniteljima.

'Iako se u prvim trenucima činilo da policija tapka u mjestu i da ne zna što se događa, moram reći da smo već u srijedu navečer imali dovoljno indicija koje su nam sa stopostotnom sigurnošću govorile o osobama koje su sudjelovale u ovom događaju', istaknuo je Burušić te zahvalio svim građanima na pomoći u kriminalističkoj istrazi i rješavanju ovog kaznenog djela.

'Želim im poručiti da je rješavanjem triju eksplozija u Gradu Zagrebu u 14 dana policija nastojala opravdati njihovo povjerenje, ali vjerujem da smo uspjeli poslati poruku da je zagrebačka policija dorasla i spremna odgovoriti svakom izazovu bez obzira o kako se teškom kaznenom djelu radilo, a sve u interest postizanja sigurnosti svih građana Zagreba i gostiju', rekao je Burušić, koji je otkrio i motiv ovog djela.

'Motiv je definitivno suluda ideja pojedinca ili pojedinaca ili te grupe koja od lagodnog života ne zna što bi sa sobom pa idu ovako nešto raditi', kazao je načelnik PU zagrebačke.

Među šestoricom uhićenih iz Vodica je i otac (58) jednog od mladića. On ih je 'podučio' kako postaviti i aktivirati eksplozivnu napravu.

Osumnjičeni su sve dogovorali još krajem prošle godine u Vodicama kada je otac, koji je sa sinom sudjelovao u cijeloj akciji, nabavio tri komada vojno formacijskog visokobrizantnog eksploziva te ih obučio kako da ga postave i aktiviraju, piše Dnevnik.hr.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Danijel Žugel naglasio je kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad šestoricom muškaraca starosti od 27 do 58 godina zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, kazneno djelo dogovora za počinjenje kaznenog djela, nedozvoljenog držanja, posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari i pomaganje u počinjenju kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Istraživanjem se sumjiči da su se petorica muškaraca u prvoj polovici prosinca prošle godine u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu u Zagrebu na središnjem gradskom trgu.

Goran Burušić i Danijel Žugel


'Prvoosumnjičeni i petoosumnjičeni su od šestoosumnjičenog rođenog 1954. godine nnabavili tri komada vojno-formacijskog visokog eksploziva i koji ih je obučio kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Po nabavljanju svih potrebnih dijelova, petoosumnjičeni je sve predao prvoosumnjičenom, koji je taj eksploziv držao u svom stanu u Zagrebu', pojasnio je Žugel.

Nakon istraživanja, šestorica muškaraca predana su pritvorskom nadzorniku.

Osumnjičeni za postavljanje eksploziva mogli bi dobiti i do pet godina zatvora.