ZBOG POSTUPKA NABAVE

Bolnice u BiH ostale bez niza lijekova, ugrožene tisuće bolesnika

12.01.2017 u 13:58

Bionic
Reading

Bolnice na području Federacije Bosne i Hercegovine ostale su bez niza lijekova nužnih za tretman pacijenata oboljelih od malignih bolesti i na taj je način ugroženo više od deset tisuća ljudi, objavili su u četvrtak lokalni mediji u BiH

'Nedostaju nam lijekovi o kojima tim ljudima ovise životi', kazao je za 'Dnevni avaz' voditelj onkološkog odjela Kliničkog centra sveučilišta u Sarajevu Semir Bešlija potvrđujući kako citostatika nema dovoljno niti u najvećoj bosanskohercegovačkoj bolnici. Problem je nastao zbog postupka nabave lijekova za tumorske bolesti što ga provodi Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Ravnateljica tog zavoda Novka Agić potvrdila je kako 'postoji problem' koji traje već danima. Taj je zavod uz ostalo zadužen za nabavu 67 vrsta citostatika 157 različitih oblika i jačina. Zavod lijekove osigurava temeljem javnog natječaja, a nakon što se s odabranim ponuditeljem potpiše ugovor nema mogućnosti intervencije u slučaju kada neki proizvođač ne ispoštuje zadane rokove ili količine. 'To nam se ponavlja ciklično', kazala je Agić uz tvrdnju kako trenutačno nedostaje osam vrsta citostatika


Najveći broj lijekova za maligne neoplazme BiH nabavlja od velikih multinacionalnih farmaceutskih tvrtki. Za njih je pak tržište BiH malo i nije im prioritet pa jednostavno za njega ne osiguraju dostatne količine ugovorenih lijekova na koje se onda čeka mjesecima, pojašnjava Agić.

Jedino rješenje koje se u takvim okolnostima pacijentima može ponuditi jest da sami negdje kupe potrebne lijekove, a da im se naknadno vrati novac kojega su na to potrošili iz sredstava izdvojenih u posebni fond solidarnosti.

Šef onkologije KCUS-a Bešlija kazao je kako njima trenutačno nedostaje 11 lijekova s popisa od njih 67, no problem nije samo u tome. 'Poražavajuća je činjenica da u posljednjih pet godina nismo uvrstili u terapije niti jedan novi lijek za liječenje malignih bolesti a u SAD je samo ove godine registrirano dvanaest novih lijekova. To su strašne stvari', rezignirano je zaključio liječnik.