BOLEST PLAVOG JEZIKA

Bolesne antilope doveli Mesić i omanski sultan

25.03.2010 u 15:54

Bionic
Reading

Deset bolesnih antilopa oryx, koje su početkom ovog mjeseca dopremljene na Brijune, zasluga je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je ovaj 'unosan' posao dogovorio s omanskim sultanom Qaboosom bin Saidom al Saidom

Brijuni su, prema dogovoru, trebali biti svojevrsna karantena za te životinje iz Omana čije je konačno odredište trebala biti Velika Britanija, tj. privatno imanje omanskog šeika. No čini se da će hrvatski nacionalni park biti i posljednje odredište antilopa, jer će biti usmrćene, piše portal ipress

Virusna bolest zvana 'plavi jezik', iznimno je opasna i potencijalno smrtonosne za sve papkare, dakle krave, ovce i ostale. Stoga je ugrožena i ostala brijunska životinjska populacija. Antilope su na Brijunima trebale provesti od tri do šest mjeseci. Usluga 'klimatizacije', čitaj karantene, nacionalnom bi parku bila plaćena 30 tisuća eura


U posljednjoj godini mandata, Stjepan Mesić osobno je rukovodio ovim životinjskim projektom. Čak je na sebe preuzeo zadatak da za omanske životinje nađe najprikladniju lokaciju. Osim Mesića, u akciju je navodno bila uključena i predsjednikova bliska suradnica Štefanija Balog, ali i ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Eduard Kolić. Oboje su u posljednjim danima Mesićeva mandata od predsjednika primili visoka državna odlikovanja.

Za sve informacije o bolesnim antilopama na Brijunima, očekivano, nije ovlaštena županijska Veterinarska inspekcija, nego isključivo glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede. Za sada je nepoznato što se poduzima na zaštiti ostalih brojnih papkara na Brijunima i stoke u okolini, odnosno najbližim područjima Pule, Fažane i Vodnjana, ni kolika je razina potencijalne ugroženosti životinja na tim područjima.

Na bolest je posumnjano u Hrvatskom veterinarskom institutu dok su antilope boravile u karanteni na Brijunima. Nakon toga uzroci krvi poslani su u EU-ov referentni laboratorij Institute for Animal Health, Pirbright Laboratory u Veliku Britaniju te se u četiri uzorka utvrdila pozitivna reakcija na bolest plavog jezika, a isti nalaz potvrđen je u referentnom laboratoriju Terramo u Italiji.

Budući da je riječ o izrazito opasnoj bolesti za papkare, stoji u priopćenju ministarstva, državni veterinarski inspektor naredio je da se 'neškodljivo uklone' sve životinje u karanteni i da se 'zabrani kretanje životinja prijemljivih (papkari) na oboljenje u krugu od 20 kilometara od zaražene lokacije'.

Veterinarski inspektor naredio je poduzimanje svih zakonom propisanih mjera da bi se spriječilo daljnje širenje epidemije, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Objašnjava se da bolest plavog jezika nije zoonoza, odnosno da od nje ne obolijevaju i ljudi, ali se ističe da je riječ o izrazito opasnoj bolesti za papkare.