BESKRAJNI RADOVI

Bojkot: Na splitskim Pujankama 700 djece odbilo doći na nastavu

02.04.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Roditelji svih 700 učenika splitske osnovne škole Pujanke, uz izuzetak onih koji pohađaju osme razrede, u utorak su odbili poslati svoju djecu na nastavu iz prosvjeda zbog beskrajnih radova na uređenju školske zgrade. Osnovci iz jedne od najvećih splitskih škola već drugu školsku godinu prisiljeni su pohađati nastavu na čak šest različitih lokacija u gradu, kamo ih prevoze autobusi, jer je tvrtka koja je angažirana kao izvođač radova u financijskim problemima i trenutno u fazi predstečajne nagodbe

Šezdesetak roditelja okupilo se pred školom kako bi upozorili javnost na gotovo nevjerojatnu situaciju s kojom su suočeni i goleme probleme za stotine djece - od nesigurnih putovanja u druge splitske škole do nedostatka bilo kakvih dodatnih aktivnosti ili prostora za izvannastavne sadržaje. Najavili su da će, ukoliko se radovi na školi konačno ne intenziviraju, od 1. svibnja njihova djeca biti u trajnom bojkotu nastave.

Apsurdna situacija

'Grad Split je sufinancijer radova, ali naručitelj je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, pa je na njima da pronađu rješenje. Mi uredno izvršavamo svoje obveze', kazao nam je splitski dogradonačelnik Jure Šundov.

'Zbog problema s izvođačem radova došli smo u apsurdnu situaciju: samo na prijevoz učenika u ove dvije godine bit će potrošeno oko četiri milijuna kuna, odnosno više od polovice vrijednosti samih radova na aneksu zgrade, koji će stajati oko sedam milijuna kuna', upozorava splitski dogradonačelnik.

'Vidjeli smo da dobra volja i namjera postoje, ali to nije dovoljno. Tražimo da se konačno nađe način za završiti školu i da se djeca konačno stave na prvo mjesto', kazala je u ime roditelja predsjednica Vijeća roditelja Snježana Pivac.

Problemi sa školom Pujanke nastali su još 2011. godine, kada je Prosvjetna inspekcija ustanovila da je glavnoj školskoj zgradi opasno narušena statika i da postoji opasnost od urušavanja, kao i od kvara na elektroinstalacijama. Inspektorica Nada Stanović tada je podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Željka Keruma i tadašnjeg ministra Radovana Fuchsa, pa su djeca promptno iseljena iz škole i započeti su radovi na izgradnji aneksa zgrade. Angažirana je tvrtka Feniks gradnja, koja je HDZ-ovoj vladi bila gotovo ekskluzivni partner i koja je dobila stotine milijuna kuna vrijedne poslove, ali nedugo nakon toga našla se u problemima i gradnja je stala.

Od početka ove školske godine ministar Željko Jovanović posjećivao je gradilište u pravilu jednom mjesečno i osobno nadgledao radove, no upozorio je da je jedino rješenje njihov završetak upravo preko Feniks gradnje jer bi se izborom novog izvođača radova rokovi ponovno produljili za nekoliko mjeseci. Svejedno, rokovi su se nekoliko puta pomicali s planiranog srpnja prošle godine. Po posljednjem obećanju, škola će biti gotova tek za početak iduće školske godine.

Na današnji prosvjed reagiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pojašnjenjem da radovi kasne zbog problema na koje čak ni oni nisu mogli utjecati. 'Ministarstvo i ministar osobno poduzeli su sve da se radovi na izgradnji škole intenziviraju, te su upravo u tijeku keramičarski i parketarski radovi, a čim vremenske prilike dopuste, započet će radovi i na fasadi', stoji u priopćenju.

'Ne postoji nijedan razlog za najavljeni bojkot nastave, niti on može ubrzati radove. Ministarstvo zahvaljuje učenicima, roditeljima i nastavnicima na strpljenju i razumijevanju te najavljujemo kako ćemo i dalje svakog dana tražiti izvješće izvođača o napredovanju radova', stoji u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon što nesuđeni aneks škole konačno i bude dovršen, to neće biti kraj problema đacima na Pujankama: uskoro bi trebala krenuti i obnova glavne školske zgrade, pa se očekuju novi problemi u funkcioniranju škole. Ministar Jovanović najavio je da će ova investicija biti obavljena kroz projekt javno-privatnog partnerstva.