EMISIJA DENISA KULJIŠA

Bogišić: Koji je genij na HRT-u odobrio milijun kuna za Balkansku kuhinju?

27.04.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Programsko vijeće (PV) HRT-a na današnjoj sjednici prihvatilo je prijedlog petogodišnjeg Ugovora s Vladom i uputilo ga u javnu raspravu koja će trajati 45 dana. Nakon toga Ugovor bi do 1. srpnja trebao biti dostavljen Vladi, a potom poslan u Sabor na usvajanje. Ugovor bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine. Uz spomenuto, PV HRT-a usvojio je Izvješće o nabavi programa od neovisnih producenata

Josip Popovac, rukovoditelj Odjela za upravljanje proizvodom HRT-a, naveo je kako je u 2016. godini od neovisnih proizvođača naručeno 33 milijuna kuna, odnosno 10,6 posto više od zakonskog minimuma.

Zakon o HRT-u propisuje da se od neovisnih producenata mora minimalno naručiti 15 posto godišnjeg programskog proračuna, pa je tako HRT minimalno trebao potrošiti 30,3 milijuna kuna bez PDV-a.

Vlaho Bogišić, član Vijeća, upitao je koji je to genij odobrio sto tisuća kuna po epizodi za deset epizoda emisije 'Balkanska kuhinja'.

'Koje reference ima kuća Paragon?', upitao je Bogišić i dodao da se ne usudi govoriti o pozadini nabave te emisije, ali i zatražio da se PV-u dostave materijali za serijal.

Riječ je, podsjetimo, o kući koju vodi Nada Mirković, supruga novinara i kolumnista Denisa Kuljiša. Serijal je zamišljen kao dokumentarna serija na temelju intervjua s poznatim ljudima s područja bivše Jugoslavije. Ugovor je 9. veljače 2016. potpisao tadašnji glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman i Nada Mirković kao ovlaštena osoba tvrtke Paragon.

Ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić pojasnio je da je program otkupljivan na temelju odluka tadašnjih ravnatelja programa i produkcije, ali i glavnog ravnatelja odnosno vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Ivica Maštruko, član Vijeća, osvrnuo se pak na cijenu emisije 'Sto riječi, Bonton'.

'Dvije minute emisije košta 9698 kuna. O kvaliteti neću govoriti, ali cijena je zaprepašćujuća', kazao je Maštruko.

U raspravi o programu Neda Ritz, članica Vijeća, napomenula je kako nije dobro to da se u Dnevniku pet, šest puta puštaju izjave premijera Andreja Plenkovića jer se na taj način ostavlja pogrešan dojam.

'Nije on jedini. Gotovo da nema izjave koju da zastupnik Nikola Grmoja, a da je HRT ne prenese', zaključila je Ritz.