PORUKA PREMIJERKI IZ BIH

'Blokirat ćemo granicu i prometnice!'

24.05.2010 u 20:28

Bionic
Reading

Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRZB) u ponedjeljak je u otvorenom pismu predsjednici hrvatske vlade i HDZ-a Jadranki Kosor prosvjedovala zbog najavljenih promjena načina glasovanja Hrvata u BiH

'Poniženi smo odlukom HDZ-a Republike Hrvatske, kojom se u Ustav Republike Hrvatske unose samo četiri lokacije za glasovanje na izborima za više od dvjesto tisuća hrvatskih državljana sa stalnim prebivalištem u Bosni i Hercegovini. U proteklih 20 godina većina tih ljudi žrtvovala je sve za HDZ i Hrvatsku, a sada će biti fizički spriječeni da kao državljani ostvare osnovno pravo, a to je pravo da biraju i budu birani na izborima', stoji u pismu koje je potpisao Jerko Ivanković-Lijanović.

Dalje se navodi kako u NSRZB-u 'očekuju žurno povlačenje te odluke i ispriku za doživljeno poniženje'. Najavljuju kako će u protivnom 'svim demokratskim sredstvima, uključivo i blokade prometnica i graničnih prijelaza, zaustaviti tu diskriminaciju koja će se dogoditi u hrvatskom ustavu'.

Stranka braće Ivanković-Lijanović već je u subotu na sličan način reagirala na sporazum HDZ-a i SDP-a o ustavnim promjenama kojima se uređuje način glasovanja u dijaspori.

NSRZB tada je naveo kako će, odluče li se za blokadu prometnica, to biti ona koja vodi prema Neumu.