bliskoistočna turneja

Blinken: Približavanje arapskih zemalja i Izraela najbolje za 'izolaciju' Irana

11.01.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Približavanje Izraela i arapskih zemalja je „najbolji način izolacije Irana”, rekao je u četvrtak američki državni tajnik Antony Blinken koji je na turneji Bliskim istokom

Približavanje Izraela i arapskih zemalja koje ga većinom ne priznaju bio bi „najbolji način izolacije Irana” i njegovih podupiratelja, rekao je u Kairu šef američke diplomacije.

„Sigurnost i integracija Izraela povezani su s otvaranjem puta prema palestinskoj državi”, dodao je Blinken na završnoj stanici svog diplomatskog obilaska regije, posvećenom sukobu u Gazi.

Još tri arapske države - Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maroko, posredovanjem tadašnje republikanske vlasti u Washingtonu, potpisale su 2020. sporazume s Izraelom, nakon što je to 1979. učinio Egipat, a 1994. Jordan.

Sudan se pridružio 2021., a rat koji je započeo u Pojasu Gaze stavio je na čekanje jednak proces između Izraela i Saudijske Arabije.

Danas, kad Izrael neprestano bombardira Gazu pri čemu je poginulo više od 23.300 ljudi, većinom žena, djece i adolescenata, „sukob mora stati da bi situacija napredovala”, rekao je Blinken.

Istaknuo je da je Izrael već „demobilizirao značajan broj vojnika” u Gazi.

Blinken je u Kairo stigao iz Izraela, na kraju turneje na kojoj je posjetio devet zemalja, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju i okupiranu Zapadnu obalu.