obilaze najmilije

Blagdan Svih svetih okupio velik broj građana na varaždinskom groblju

01.11.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Na gradskom groblju u Varaždinu, jednom od najljepših u Europi, od ranih jutarnjih sati u srijedu, na blagdan Svih svetih, okupljaju se građani iz Hrvatske i inozemstva te obilaze grobove svojih obitelji i najmilijih, polažu cvijeće i pale svijeće u spomen na njih.

Gužve su i diljem Varaždinske županije. Na Gradskom groblju u Varaždinu lijepo je vrijeme brojnim građanima omogućilo šetnju jednim od najljepših europskih groblja, koje nije samo posljednje počivalište mrtvih nego i primjer izvanredne parkovne arhitekture.

Dežurne službe upozorile su građane da pri obilasku posljednjih počivališta svojih bližnjih poštuju sve savjete i smjernice vatrogasne službe.

Varaždinsko Gradsko groblje, kao posebno oblikovan parkovni prostor poznato je već više od sto godina. Ono je danas izuzetan spoj hortikulture (klasicistički perivoj) i umjetničkih spomenika (djela Augustinčića, Frangeša i Vojkovića), zbog čega se ubraja među najljepša groblja u Europi. Zadivljuje savršen red i sklad thuja koje omeđuju široke aleje, sakrivaju nadgrobne spomenike, te stvaraju atmosferu intimnosti i mira.

  • +7
Varaždinci obilaze groblja Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Groblje na toj lokaciji u Varaždinu se prvi puta spominje 1773. godine (prema povjesničaru Wissertu) i to je godina koja se u upravi Varaždinskog groblja vodi kao godina njegovog osnutka.

Za današnji  izgled groblja zaslužan je Herman Haller koji  početkom 20. stoljeća započinje oblikovanje kakvo je i danas prisutno, te postojeće groblje pretvara u parkovni prostor. Uzore za oblikovanje Herman Haller pronalazi u vrtovima i parkovima austrijskih i njemačkih gradova, koji se tada uređuju prema uzoru na versajsku vrtnu arhitekturu poznatu kao francuski stil.