protuofenziva

Bivši zapovjednik HRZ-a: 'Rat postaje zabrinjavajući za ostatak Europe, sve je brutalniji'

13.06.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Najveće zračni manevri od osnivanja NATO-a počeli su na nebu iznad Njemačke. Jasno je da su ove zračne vježbe poruka Putinu da je NATO spreman odgovoriti na bilo kakvu ekspanziju rata na ostatak Europe. Vojne vježbe počele su nekoliko dana nakon početka ukrajinske protuofenzive na istoku zemlje, a sve je komentirao umirovljeni general bojnika u mirovini i bivši zapovjednik u HRZ-u, Josip Štimac za HRT

Na pitanje kakvu NATO poruku u ovom trenutku šalje Vladimiru Putinu, Štimac odgovara da se želi pokazati da NATO savez nije debatni klub te da je ovo jedna od najvećih vježbi od osnivanja Saveza koja se događa.

Kazao je da su ove vježbe već bile uobičajene, ali da će ovoga puta ipak biti malo izraženije. Zone letova zbog aktivnosti borbenih zrakoplova zatvarat će se za civilni zračni promet. Na pitanje koliko je to ozbiljan korak, Štimac odgovara da to sigurno nije ugodno za civilni zračni promet.

'To nije ni ugodno za turiste koji putuju. Njihovi civilni kontroli leta u stalnom su kontaktu s vojnim kontrolorima leta', objasnio je, dodavši da su sve zadaće koje će se izvršavati biti na operativnoj i taktičnoj razini te vrlo ozbiljne. 'Ostvarivanje prevlasti u zračnom prostoru, presretanje neprijateljskih aviona kao i projektila, to je sigurno nešto što je ozbiljno i što sigurno daje jedan pečat ovoj vježbi koja će pokazati snagu i jedinstvo ovoga NATO-a', istaknuo je Štimac za HRT.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

Dodao je da će Njemačka ovoga puta voditi te vježbe te će s time pokazati da ima sposobnost i kapacitete za planiranje, rukovođenje i izvršenje te vježbe. 'Ona će biti domaćin i logističar. Normalna stvar da će to biti od borbenih aviona koji su bombarderi ili lovci bombarderi, presretači te da će to biti jaka borba u elektroničnom djelovanju. Gdje će se otkrivati i podmornice i površinski brodovi jer napad ne može uvijek doći s kopna, već i s mora', kazao je Štimac.

Izjavio je da će sigurno i ruski avioni i njihova sredstva za elektronička djelovanja biti uključena i da će pratiti vježbe. Istaknuo je da niti Rusi, niti Ukrajinci ne žale svoje ljude. 'Pogotovo Ukrajinci, oni su spremni za sve, oni brane svoju domovinu. Rusi nikada nisu računali koliki je to gubitak među ljudima, tako da rat postaje sve brutalniji i zapravo zabrinjavajući za ostatak Europe', kazao je Štimac.

Na pitanje zašto nemamo neke pregovore u budućnosti, Štimac kaže da se ciljevi Putina i Zelenskog razlikuju. 'Niti će biti odstupanja na strani ruskih, niti ukrajinskih snaga, odnosno na strani partnera koji podržavaju Ukrajinu. To će biti dugotrajan, mukotrpan rat', rekao je.