PREMIJER MU NAŠAO POSAO

Bivši šef SOA-e Buljević postaje generalni konzul u Los Angelesu

20.12.2012 u 20:27

Bionic
Reading

Donedavni ravnatelj SOA-e Josip Buljević, koji se našao u središtu afere s telefonskim izlistima, odlazi u diplomaciju i bit će novi generalni konzul u Los Angelesu. Na taj će se način realizirati obećanje premijera Zorana Milanovića da će država zaštititi Buljevića, unatoč tome što je zapravo on inicirao tu aferu, piše Novi list

Još krajem listopada na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović dao je naslutiti da će Buljević imati osiguran posao kada mu istekne mandat u SOA-i.

'Mi ćemo se prema toj osobi tako odnositi, s uvažavanjem, i nećemo dopustiti da ostane na ulici, izvan sustava i bude izložen na vjetrometini. Takvi ljudi koji su bili u vrhu hrvatske obavještajne zajednice, ako se nisu ogriješili o zakon, a nema naznaka da jesu, bit će zaštićeni od hrvatske države u svakom smislu', rekao je, kako piše Novi list, Milanović prije nešto manje od dva mjeseca.


Iako je prvo bilo predviđeno da Buljević preuzme mjesto šefa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, ta je opcija otpala nakon izbijanja afere Nadzor u javnost, iako je utvrđeno da Buljević nije imao nikakve kontakte s kriminalcima, nego je 'spletom nesretnih okolnosti' policija zatražila telefonski izlist njegovih razgovora.

Kad je doznao za taj zahtjev, piše Novi list, Buljević je alarmirao neke državne dužnosnike i službe, pa je Ured VNS-a napravio hitan nadzor u policiji, a potom su dijelovi njihovog izvještaja dospjeli u Večernji list.

No, u državnom vrhu zaključili su da se Buljević time nije toliko ozbiljno ogriješio, pa mu je pronađen drugi važan posao u državnoj administraciji.