MIHAIL KASjANOV

Bivši ruski premijer: Putin nije imao ništa protiv ulaska Rusije u NATO. Poludio je kad nije uspio podmititi Zapad

15.04.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Mihail Kasjanov, bivši ruski premijer i ministar financija u vladama Borisa Jeljcina i Vladimira Putina, posljednjih dana u istupima za medijske kuće širom svijeta upozorava na stanje uma ruskog predsjednika. U razgovoru s CNN-ovom Christiane Amanpour ustvrdio je da je Putin trenutno 'apsolutna prijetnja za NATO' i da se u Ukrajini može očekivati još snažnija ruska agresija

Komentirajući sve veću zainteresiranost Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, zbog čega je Putin zaprijetio postavljanjem nuklearnih projektila u Kalinjingradu, Kasjanov je otkrio da je aktualni ruski predsjednik u vrijeme svog prvog predsjedničkog mandata bio u sasvim 'drugom filmu'. U to vrijeme, od 2000. do 2004. godine, Kasjanov je provodio ključne gospodarske reforme u Rusiji i otvoreno se zalagao za približavanje Moskve NATO-u s ciljem pridruživanja tom vojnom savezu. Putin tada nije imao ništa protiv te inicijative, uvjerava Kasjanov.

  • +14
Mihail Kasjanov i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

Danas pak ruski predsjednik 'izmišlja prijetnje': ulazak Švedske i Finske u NATO ne mijenja ništa za Rusiju s obzirom na to da su baltičke zemlje, članice NATO-a, već sada na njezinom pragu - od granice Estonije do St. Peterburga ima samo 150 kilometara, ukazuje Kasjanov.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Glavni Putinov cilj je međunarodno priznanje Krima kao ruskog teritorija, odgovorio je Kasjanov na pitanje zašto je ruski predsjednik toliko opsjednut Ukrajinom. Nakon pripajanja tog ukrajinskog poluotoka 2014. pokušao je podmititi zapadne državnike da priznaju ruski Krim, ali mu to nije pošlo za rukom.

'Putin misli da sve ima cijenu, da se sve može kupiti, ali Zapad je pokazao principijelnost', ocijenio je Kasjanov, dodajući da su zapadne sankcije Kremlju zbog agresije na Ukrajinu potpuno šokirale ruskog predsjednika.

  • +3
Vladimir Putin na stadionu Ljužnjiki u Moskvi Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER VILF / KREMLIN POOL /

Nakon što je Putin 2004., nekoliko mjeseci prije izbora, raspustio cijelu vladu, Kasjanov je odlučio ući u novu političku bitku i kandidirao se na predsjedničkim izborima 2008. Na tom putu nailazio je na brojne 'mine', pa je tako predstavljanje njegove knjige 'Bez Putina' otkazano svega nekoliko minuta prije zakazanog početka u kijevskom hotelu Premier Palace: skupina mladića blokirala je ulaz u hotel, a iznenada je u cijelom objektu nestalo struje.

Kasjanov je imao podršku Garija Kasparova, a našao se na 'tjeralici' zloglasnog čečenskog vođe Ramzana Kadirova niti godinu dana nakon ubojstva drugog oporbenog vođe, Borisa Nemcova. Danas Kasjanov poručuje da u Rusiji nije moguća 'demokratska promjena' vlasti i da bi Putina mogao ugroziti jedino kolosalan poraz u Ukrajini.

U razgovoru za N1, Kasjanov je zaoštrio retoriku, rekavši da je Vladimir Putin politički apsolutno lud i da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini.

'Gospodin Putin trenutno je jako nervozan i ljut na cijeli svijet. Očekivao je da će Zapad svariti njegovo još jedno loše ponašanje, ovu kriminalnu aktivnost', rekao je Kasjanov, dodajući da će svaki Rus osjetiti sankcije na vlastitoj koži, a posebno ljudi iz srednje klase.

'Nisam liječnik i ne mogu ništa reći s medicinske točke gledišta, ali mogu reći da je Putin politički apsolutno lud, jer tako se ponašati, to je apsolutno neočekivano. To je suprotno 21. stoljeću, svim karakteristikama života, cijelog svijeta. On želi da se vratimo na razinu 19. stoljeća, na taj način pokušava uspostaviti sferu utjecaja', poručuje bivši premijer.

  • +9
Ruska vojska u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Kada su u pitanju 'sigurnosne garancije' koje je Zapad navodno dao Rusiji, Kasjanov tvrdi da takve garancije nisu dobili ni Jeljcin, ni Gorbačov, ni Putin. Za Putina potvrđuje da je bio pobornik ulaska Rusije u NATO.

'Sanjao sam da će moja zemlja biti punopravna članica NATO-a. Imali smo odlične odnose s Europskom unijom. Moj kabinet imao je zajedničke sastanke s Europskom komisijom. Pokrenuli smo mnoge projekte za suradnju. Sanjali smo o uspostavi zone slobodne trgovine od Vladivostoka do Lisabona i bezvizne zone. Govorili smo o strateškom partnerstvu EU-a i Rusije. To je bilo 2003. godine, ali kasnije znamo što se dogodilo', rekao je, dodajući da su tada i odnosi sa SAD-om i NATO-om bili veoma dobri.

'Razgovaralo se o potencijalnom ulasku Rusije u NATO, a Putin je tada rekao, na blaži način u odnosu na mene, da ne isključuje to da Rusija uđe u NATO', rekao je Kasjanov.