BLISKI ISTOK 'GORI'

Bivši obavještajac: Odmazda Izraela mogla bi utjecati na sigurnost Europe

15.04.2024 u 10:57

Bionic
Reading

Bivši obavještajac Ante Letica u 'Studiu 4' HRT-a rekao je da bi izraelska odmazda za golemi iranski napad mogla uključivati i napade na iranska nuklearna postrojenja.

Na Bliskom istoku više nijedan scenarij nije isključen, smatra bivši obavještajac Ante Letica nakon iranskog napada na Izrael, prenosi HRT. Letica dodaje da obje strane krše međunarodno pravo.

"Ništa nije isključeno i to je ono što je najvažnije. To je jedno krizno žarište koje je blizu Europi i koje može imati izravan utjecaj - uz Ukrajinu na sigurnost Europe", izjavio je bivši obavještajac te podsjetio da je Iran po prvi put napao Izrael sa svojeg teritorija.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Ovo je bilo za očekivati zbog toga što je Izrael prekršio međunarodno pravo i napao je u Siriji, koja je suverena zemlja - veleposlanstvo jedne druge suverene zemlje", rekao je Letica.

"Mogao se očekivati odgovor Irana, što je Iran i napravio. I to je kršenje međunarodnog prava. Sreća je da je dano dovoljno vremena saveznicima da te dronove i projektile sruše", istaknuo je.

Obje strane tvrde da imaju pravo na osvetu, no Letica smatra kako je napad hutista na izraelsku mornaticu kršenje međunarodnog prava. Dodaje i da bi Izrael mogao ciljati dobro učuvana i ukopana iranska nuklearna postrojenja.

No, Letica kaže da je Izrael u problemu. "Izraelci do Irana moraju ići preko Iraka ili Saudijske Arabije, raketama ili zrakoplovima", objasnio je. Takvo što su već uvježbali. No, naglašava Letica, bilo bi im potrebno punjenje u zraku, što bi im morala omogućiti neka od zemalja.

Te su zemlje jasno naglasile da "neće dopustiti upotrebu svog zračnog prostora za ofenzivne napade Izraela na Iran".

"Izrael u obrani svoje države ne sluša nikoga, vodi se isključivo interesima izraelske države, dodao je Letica.

Koja je uloga zapadnih saveznika?

Iran nije htio rat, napominje Letica. "Izbjegavao je taj rat i žešće napade Hezbolaha na Izrael jer shvaćaju da su u tom smisli tehnološki inferiorni na zapadne saveznike", rekao je te istaknuo da je Iran "navodno" javio SAD-u gdje i kako će Iran izvesti napad.

"Iran je navodno obavijestio unaprijed Amerikance da će to napraviti i kako će napraviti. Amerikanci su s udarnim skupinama nosača aviona uz potporu saveznika to uspjeli riješiti, a Izrael ima izvanredne sustave PZO i time su uspjeli uništiti te dronove", objasnio je Letica.

Hoće li se Hezbolah uključiti u kopneni rat?

Letica analizira da takvo što ne bi bila mudra odluka za Izrael, no daljnja razmjena vatre još je opasnije.

"Hezbolah i izraelske snage su stalno u ratu. Izrael ima iskustva u borbi s Hezbolahom. U posljednje vrijeme ta iskustva nisu nešto pozitivna za Izrael. Morali su mijenjati određenu taktiku. Mislim da je opasnije da se nastavi međusobno bombardiranje Irana i Izraela", rekao je Letica.

  • +7
Borci Hezbolaha Izvor: Profimedia / Autor: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

"Amerikanci su uspjeli Izraelce zaustaviti da ne krenu odmah, a kad će krenuti - to će oni sami odlučiti", smatra bivši obavještajac.

Naime, Letica smatra da je moguća i pobuna Palestinaca na Zapadnoj obali.

" Apsolutno je moguće, jer iako su oni pod Fatahom, ako se zapali ovaj kotao na Bliskom istoku, onda je moguće sve. Moguće je da se Palestinci dignu i na Zapadnoj obali. Lokalni igrači su već u igri, regionalni su tu negdje, a glavni su se uključili prošlu noć rušeći dronove", rekao je Letica. "Samo je pitanje gdje su Kina i Rusija."

Stanje u Ukrajini

Letica je analizirao i poruke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i glavnog zapovjednika Oleksandra Sirskog, rekavši kako su obojica skloni jaćanju ukrajinske protuzračne obrane.

"Zadnja poruka Zelenskog i Sirskog je slična. Ni u medijima ni u politici - Ukrajina se više ne spominje kao neka bitna stvar, a zapravo se tamo događaju strašne stvari. Ukrajina je u teškoj situaciji", navodi Letica.

On tvrdi kako će američki kongres "pokušati progurati pomoć i za Izrael, Ukrajina se ne spominje".

"Govorili smo o tome da je konflikt možda instrumentaliziran od određenih snaga da bi se skrenula pozornost s Ukrajine", zaključio je Letica.