KOSTURI PRETVORBE I PRIVATIZACIJE

Bivši direktor Gavrilovića prozvao od Domljana do Linića

30.11.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Istraga o slučaju Gavrilović i ratnom profiterstvu vodi u politiku. Potvrdio je to u ekskluzivnom razgovoru za središnji Dnevnik Živko Juzbašić, bivši direktor Gavrilovića, koji je 1992. godine bio ministar u Vladi nacionalnog jedinstva

'Tvornica Gavrilović je pod krinkom financijskih problema politički otjerana u stečaj, radi se o dobro planiranoj pljačkaškoj operaciji', tvrdi Juzbašić.

'Po ovim ili onim vezama dignuti pare, otpustiti ljude i j... se njima, točno možete tako reći, za Hrvatsku, a držali ruku na srcu', kazao je.

Juzbašić je rekao da je tri milijuna njemačkih maraka, koliko se navodi da je trebalo biti plaćeno za Gavrilovića, sumnjivog karaktera i povezano s trgovanjem oružjem. ‘Pitanje je je li dao ta tri milijuna, nije dao ništa’, rekao je Juzbašić. Izravno je optužio nekadašnjeg predsjednika Sabora Žarka Domljana da je pogodovao Gavriloviću. ‘Njegova žena bila je Gavrilovićeva sestra’, kazao je. Domljan nije za HRT-ov Dnevnik htio to komentirati. Juzbašić je prozvao i Slavka Degoriciju koji odbacuje prozivanja. Za bivšeg kolegu kaže da ga u Vladi nitko nije želio slušati.

'Nije imao koga, pa nitko s njim nije htio kontaktirati, o čemu pričamo. On je mene molio da ga ja povežem s nekim ljudima, ja kažem Živko pusti Gavrilović na miru, ide svojim tokom', rekao je član Vlade RH 1991. Slavko Degoricija.

Živko Juzbašić kaže da je u Vladi upozoravao na privatizacijsku pljačku, ali ga nisu htjeli slušati. No, nakon par godina Tuđman je, kaže, shvatio pogrešku.

'Kad je Tuđman vidio o čemu je riječ, onda se naljutio na Domljana i da ne kažem bacio pepeljaru', ističe Juzbašić.

Juzbašić je dalje kazao da je i bivši ministar financija Slavko Linić krivac za mnoge stvari jer sepetljao oko Petrinje. ‘Zbog ovakvih priča hrvatsko gospodarstvo je tu gdje jest’, zaključio je.

Podsjetimo, USKOK je pokrenuo istragu protiv državljanina Austrije Georga (Đure) Gavrilovića (rođen 1940. godine) zbog sumnje da je ranih devedesetih godina prošlog stoljeća profitirao na ratnim uvjetima u Hrvatskoj. USKOK sumnja da mu je u tome pomogao tadašnji ministar financija Jozo Martinović, koji je preminuo. Gavrilovića terete za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti u vezi Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

U USKOK-ovoj informaciji o pokretanju istrage protiv Georga (Đure) Gavrilovića spominje se bivši ministar financija, pokojni Jozo Martinović, kao glavni sudionik u 'ratnom profiterstvu'. Prema optužnici, Martinović je naložio da se s inozemnog računa namijenjenog nabavi oružja i opreme potrebnih za obranu Hrvatske, Gavriloviću isplati dva milijuna DEM za kupnju petrinjske tvrtke.