laganje parlamentu

Bivši austrijski kancelar Kurz osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora

23.02.2024 u 20:34

Bionic
Reading

Austrijski sud proglasio je Sebastiana Kurza, bivšeg kancelara te zemlje, krivim za davanje lažnih izjava parlamentarnom istražnom odboru, čime je zapečatio dramatičan pad nekadašnjeg Wunderkinda, koji su mnogi nekoć vidjeli kao budućnost europskog konzervativizma.

Sudac Michael Radasztics izrekao je Kurzu (37) uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora zbog laganja parlamentu pod prisegom tijekom istrage protiv njegove vlade 2020. Bivši kancelar vjerojatno će se žaliti na presudu, što bi proces moglo dodatno razvući.

U međuvremenu, politički povratak Kurza, koji sada radi kao konzultant u privatnom sektoru, nije vjerojatan, javlja Politico.

Kurzov uspjeh u vođenju Austrijske narodne stranke do dviju uvjerljivih pobjeda 2017. i 2019. učinio je uglađenu marku desničarskog populizma koji je on uveo modelom za učmale centrističke stranke od Atene do Amsterdama, a konzervativci diljem Europe još uvijek pokušavaju slijediti njegov primjer.

Međutim, bajkoviti uspon Austrijanca od nepoznatog mladog vođe do međunarodne političke zvijezde i kancelara sa samo 30 godina iznenada je završio u listopadu 2021., kada je bio prisiljen podnijeti ostavku usred niza optužbi za korupciju.

Tužitelji su optužili Kurza za lažno svjedočenje parlamentu dok je svjedočio pred posebnim odborom koji istražuje je li imao ulogu u odabiru novog čelnika državnog holdinga poznatog kao ÖBAG.

Kurz je inzistirao da nije, ali privatne razmjene poruka između bivšeg kancelara, njegovih pomoćnika i drugih suradnika koje su naknadno izašle na vidjelo sugerirale su suprotno, prema tezi tužiteljstva.