'zaista je bilo naglo'

Bivši afganistanski predsjednik Ghani opravdava napuštanje zemlje

30.12.2021 u 14:52

Bionic
Reading

Bivši afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pokušao je u četvrtak opravdati odlazak iz zemlje sredinom kolovoza kada su se talibani približavali glavnom gradu Kabulu, rekavši da let nije bio planiran i da je to učinio kako bi spriječio krvoproliće u gradu

"Ujutro tog dana nisam ni slutio da ću do poslijepodneva odlaziti", rekao je Ghani za BBC.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Hamdullah Mohib bio je "doslovno prestravljen" i dao mu je "ne više od dvije minute" da odluči što će učiniti.

"Tek kada smo poletjeli postalo je jasno da odlazimo. Dakle, zaista je bilo naglo", dodao je Ghani.

Odustalo se od ranijih planova da se premjeste u Khost ili Jalalabad jer mu je rečeno da su i ti afganistanski gradovi pali u ruke talibana.

Ghani je Kabul napustio 15. kolovoza nakon što su talibanski borci opkolili afganistanski glavni grad, a munjevitom su brzinom već osvojili sve provincijske prijestolnice.

Predstavnici talibana su tada rekli da ne namjeravaju napasti grad, no Ghani je izjavio da su mu ključni sigurnosni savjetnici kazali da su talibani prekršili obećanje da neće ulaziti u Kabul.

Ghanijev odlazak je legalnu primopredaju vlasti učinio nemogućom i dopustio je talibanima da jednostavno ispune sigurnosni vakuum.

Brojni Afganistanci optužuju Ghanija, koji se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da ih je jednostavno predao talibanima.

No on tvrdi da nije imao izbora i da je tako postupio da bi spasio živote. Ghani je rekao da je pretvoren u "žrtvenog jarca" za trenutnu krizu i kaos u Afganistanu.

Istaknuo je da je pogriješio što je "vjerovao međunarodnim partnerima" rekavši da su ga neprestano pritiskali i potkopavali njegov autoritet.

Pretpostavka da će strpljenje međunarodne zajednice vječno trajati bila je "ogromna pogreška".