kazna zatvora

Bivšem francuskom premijeru Fillonu danas bi mogla biti izrečena presuda

29.06.2020 u 08:38

Bionic
Reading

Francuski sud trebao bi u ponedjeljak izreći presudu bivšem premijeru Francoisu Fillonu po optužbi za fiktivno zapošljavanje supruge, ali bi presuda mogla biti odgođena zbog kontroverze oko navodnog pritiska na tužitelje

Fillon je optužen za fiktivno zapošljavanje supruge Penelope koje joj je donijelo više od milijun eura. To je bio skandal zbog kojeg mu je propala predsjednička kampanja 2017.

Međutim, pariški sud možda neće donijeti presudu nakon kontroverze koja je izbila oko navodnog vršenja pritiska na tužitelje.

Bivša čelnica Ureda financijskog tužiteljstva Eliane Houlette rekla je zastupnicima 10. lipnja da se suočila s 'pritiskom' da brzo podigne optužnicu protiv Fillona.

Fillonovi odvjetnici zatražili su novo suđenje, a predsjednik Emmanuel Macron, kojemu je otvoren put u Elizejsku palaču zahvaljujući padu Fillona, zatražio je provođenje istrage.

Sud će donijeti odluku o Fillonovom zahtjevu na ročištu u ponedjeljak. Ako bude prihvaćen, presuda bi mogla biti odgođena na nekoliko mjeseci, ali ako bude odbačen trebala bi biti izrečena tijekom dana. Fillon se branio da nije učinio ništa loše i da posao njegove supruge nije bio fiktivan.

Prijeti mu zatvorska kazna

Fillon (66) je bio favorit na predsjedničkim izborima kada su novine Canard Enchaine izvijestile da mu je supruga Penelope bila asistentica u parlamentu 15 godina, a nije bilo dokaza da je nešto stvarno i radila.

To je otkriće zadalo udarac Fillonovom imidžu strogog proračunskog upravitelja, usprkos tome što je tvrdio da je njegova žena zaradila 1,05 milijuna eura koliko joj je isplaćeno od 1998. do 2013.

Kasnije se pokazalo da je također koristio javni novac za plaćanje svojoj djeci. Njegovo dvoje djece dobilo je zajedno 117.000 eura za fiktivan posao u vrijeme dok je bio senator, prije nego što je postao premijer.

I zadnje, ali ne i manje važno, optužen je da je nagovorio milijunaša, vlasnika književnog časopisa, da plati njegovoj ženi 135.000 eura za 'savjetodavni posao' koji je većinom bio lažan.

Tužitelji su tražili pet godina zatvora za Fillona - tri godine uvjetno i dvije iza rešetaka - kao i novčanu kaznu u iznosu od 375.000 eura.